Foto: Janerik Henriksson/TT

Meditation över internet

Uppdaterad
Publicerad

Att meditera över internet – kan det laga en skadad hjärna? Ja, svarar nu forskare vid Göteborgs universitet som genomför en ny vetenskaplig studie.

Vid skador på hjärnan, efter en stroke eller olyckor, kan den som skadats också drabbas av så kallad hjärntrötthet. Det är en lamslående trötthet som gör nära på allt svårt: att tala, att handla mat, att sköta hemmet. Denna psykiska utmattning leder till hög grad av sjukskrivning.

Hjärntröttheten har väldokumenterade symptom, men exakt vad som hänt i hjärnan vet ännu inte forskarna. Vid röntgen av hjärnan under tester, har forskarna dock sett hur hjärnan överanstränger sig vid mycket enkla uppgifter.

Tankekraft läker hjärnan

Birgitta Johansson är doktor i neuropsykologi vid Göteborgs universitet och en av få som forskar på hjärntrötthet. Hon driver nu en studie där hjärntrötta får träna sig i mindfulness för att bli piggare. En rent fysisk skada på hjärnan ska alltså bli bättre med hjälp av endast tankekraft

– För många låter det inte så konstigt att man kan träna upp rörelseförmågan i till exempel en arm efter att man fått en stroke. När det gäller det vi inte kan se så kan det vara lite svårare att förstå, säger Birgitta Johansson.

Men Birgitta Johansson har visat att det går att lindra hjärntröttheten med hjälp av mindfulness. När deltagarna i hennes förra studie fick meditera i åtta veckor, i 45 minuter per dag, så blev de friskare. Deltagarnas bearbetningshastighet, alltså den hjärnfärdighet som ger till exempel läsförståelse, ökade med 10 %. Deras upplevda trötthet minskade med 25%.

Själva meditationen är i stort sett traditionell. Utövaren sitter eller ligger ner, fokuserar på sin andning och ser till att koppla bort alla störande och stressande tankar.

– Det är som om man reser en mur omkring sig och bara går in i sig själv, säger Kristoffer Vural, en av deltagarna i den nya studien.

Hitta lugnet i nuet

Förutom själva meditationen går mindfulnessen ut på att hitta ett lugn i nuet och att acceptera sin situation. Utövaren får dessutom tillgång till en rad tankeknep att ta till när situationen känns outhärdlig.

I den nya studien möts deltagarna över internet. Över tio deltagare kan samlas vid varje tillfälle. Kristoffer Vural ansluter från Stockholm.

– Tröttheten är inte lika lamslående längre. Jag är förvånad över hur bra det här har varit, säger Kristoffer Vural.

– För många är det ju oerhört tröttsamt att resa och då är det ju bra att kunna mötas över nätet. Och dessutom verkar vi kunna få lika bra resultat på det här sättet, säger Birgitta Johansson.

Mindfulness kan översättas med ”medvetandets närvaro” och är en typ av meditation som innebär att man genom en avspänd koncentration fokuserar på den egna kroppen och den mentala aktiviteten. Målet är att stärka det egna jaget och att reducera upplevelsen av stress, smärta och nedstämdhet.

Källa: NE

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer