Medveten bluff om vaccinrapport

Uppdaterad
Publicerad

En studie, som 1998 skrämde föräldrar världen över med påståendet att barn riskerade att bli autistiska av vaccin, var en medveten bluff, skriver den medicinska tidskriften British Medical Journal (BMJ). Annika Linde på Smittskyddsinstitutet är mycket upprörd.

Mängder av föräldrar i västvärlden vägrade efter rapporten, som publicerades i tidskriften The Lancet, att låta sina barn få vaccinet som innehåller skydd mot mässling, påssjuka och röda hund.

Upprörd

I Sverige sjönk antalet vaccinerade barn från 97 till 88 procent.

-Vi fick en ganska kraftig dipp. Jag skulle tro att det var 10.000-20.000 barn som inte blev vaccinerade i slutet av 90-talet och i början av 2000-talet, men sedan hämtade det sig igen och nu har vi kommit tillbaka på samma nivåer som vi hade tidigare. Men det känns som en väldigt onödig händelse, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet till Rapport.

Den ansvarige för studien, Andrew Wakefield, och hans forskarlag uppgav att de funnit autism hos tolv barn och att de flesta av dessa fått vaccinet strax innan symptomen uppträdde.

Medveten förfalskning

Enligt BMJ är det inte möjligt att Wakefield begick ett misstag, han måste ha förfalskat uppgifterna i studien. Bland annat har tidningens efterforskningar visat att ett antal av barnen visade symptom på autism redan före vaccineringen. Och i inget av de tolv fallen stämde studiens uppgifter med barnens medicinska journaler.

Vissa diagnoser var tillrättalagda, datum hade ändrats. Av de barn som påstods ha blivit autistiska av vaccinet, var bara ett klart diagnostiserad med sjukdomen.

-Jag blir väldigt upprörd. På grund av snöd ekonomisk vinning har han satt en massa barns liv i fara, säger Annika Linde.

Enligt BMJ fick Wakefield, som förnekar alla anklagelser, i hemlighet hundratusentals dollar av en advokatbyrå som planerade att för vaccinmotståndares räkning starta en rättslig process mot vaccinet.

Drogs tillbaka

Lancet drog redan 2004 tillbaka artikeln och beklagade att den publicerats.

Tidskriften förklarade att om man känt till att studien var kopplad till vaccinmotståndare hade den aldrig tagits in.

Förra året förlorade Wakefield sin läkarlegitimation i Storbritannien på grund av studien. Den brittiska socialstyrelsen, GMC, kom fram till att han ”grovt åsidosatt” sin yrkesetik. Wakefield beskrivs av GMC som ”oärlig” och ”oansvarig”. Men GMC:s beslut grundade sig inte på att rapporten skulle varit oriktig eller vilseledande utan handlade framför allt om huruvida Wakefield varit rådgivare åt advokater som representerat personer som hävdar att de skadats av vaccinering.

Wakefield är nu är verksam i USA.

”Smutskastning”

Han slår ifrån sig anklagelserna och säger att han är utsatt för smutskastning från läkemedelsföretag.

I en intervju med CNN förnekar Wakefield att han förfalskat sin forskning och hävdar att sanningen finns i den bok han själv skrivit om skandalen.

-Boken är inte en lögn, studien är inte en lögn.

På frågan om varför tio av hans medarbetare har tagit tillbaka studiens slutsatser svarar han:

-Jag är rädd att de har utsatts för påtryckningar. Folk blir väldigt, väldigt rädda. Vi pratar om mycket mäktiga intressen här.

Thomas Larsson

thomas.larsson@svt.se

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.