Foto: Henrik Montgomery / TT

”Meningslöst att sprita händerna”

Uppdaterad
Publicerad

Vårt sociala beteende gör det meningslöst att använda handsprit. Vi lever så tätt inpå varandra att förkylningar och influensa drabbar oss ändå, menar två göteborgsläkare.

Nu går vi in i influensatider där vinterkräksjukan lurar ständigt runt hörnet. Virus och bakterier sprids och handspriten säljs slut på apoteken. Men är det verkligen nödvändigt att sprita händerna i tid och otid? Eller gör vi oss allt besvär i onödan?

Handsprit onödigt

– Det tjänar faktiskt ingenting till att hålla på och tvätta händerna med handsprit. Influensa sprids via luften och inte via händerna. Är man väldigt rädd för att bli smittad är det bättre att vaccinera sig.

Det säger Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Hon menar att vi bygger upp ett bacillskräcksbeteende och att människor som har ett normalt fungerande immunförsvar inte behöver oroa sig.

– Handsprit hör hemma i sjukvården. Det är en gåta varför folk använder det. Det är helt onödigt att unga människor oroar sig så mycket för att få en liten förkylning. Det är priset vi får betala för att leva som vi gör. Infektioner sprids mellan människor men vårt immunförsvar är inställt på att klara av sånt här, säger hon.

Kan inte undvika virus

Ingemar Qvarfordt, överläkare inom vårdhygien vid Sahlgrenska, håller med. Han menar att vi inte kan undvika att komma i kontakt med bakterier och virus om vi vill ha social kontakt med människor omkring oss. Men han vill ändå poängtera att handsprit visst fungerar mot smittor som inte sprids via luften, om man använder det på rätt sätt.

– Har man med sig handsprit i fickan och tänker på att alltid sprita händerna innan och efter att man skakar hand med någon så fungerar det säkert, säger han.

Kärnproblemet är att även om man spritar händerna fria från smittsamt virus, så fungerar det bara tills man tar i någonting med händerna igen. Man måste hålla koll på var ens händer är och tar man i något eller någon, inklusive andra delar av den egna kroppen, måste man sprita sig igen.

– Man få välja själv om man tycker att det är värt det. Eller så får man till exempel låta blir att skaka hand.

– Jag tycker inte att vi i det dagliga livet behöver hålla på med handsprit. Är det någon i familjen som har vinterkräksjuka och man vill försöka förhindra att alla får det kan man göra ett försök. Men man måste vara extremt noggrann och på sin vakt med hygienen. Det är jättesvårt! Jag skulle inte ge mig på det, säger Ingemar Qvarfordt.

Överdriven renlighet försvagar immunförsvaret

Men vi behöver inte vara speciellt oroliga för att vi tvättar alla våra nyttiga bakterier som kroppen behöver för att kunna fungera. Det krävs mer än en daglig dusch och handsprit för att göra sig av med dem. Men i det långa loppet så kan vårt renliga levnadssätt faktiskt leda till att vi blir sjukare.

– Vi vet att vår renlighet och att vi har så få infektioner i västvärlden är kopplat till en ökad förekomst av sjukdomar som gör att vårt immunsystem inte regleras som det ska, till exempel allergier, säger Agnes Wold.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.