Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det finns för lite plats för individerna att ha ett eget revir, därför måste de lära sig att samexistera” säger viltekologen Örjan Johansson. Foto: Pexels

Jaguarer mer sociala än vi trott – se hur katterna fiskar ihop

Publicerad

Jaguarerna i Brasilien äter nästan bara fisk och reptiler. Nu avslöjar dolda kameror i djungeln hur kattdjuren blir kompisar av att jaga i samma vatten, enligt en ny studie.

“Det här bryter uppfattningen om att jaguarer lever ensamma och strider för sitt territorium” skriver Charlotte Eriksson som är en av forskarna till studien som publicerats i tidskriften Ecology. Studien visar hur brasilianska jaguarer lärt sig att samspela med varandra till följd av ökad och koncentrerad jakt i Paraguayfloden. 

– Att de äter så här mycket fisk och är så sociala har ingen visat tidigare, säger Örjan Johansson, viltekolog vid Sveriges lantbruksuniversitet.  

Hankatter lekte tillsammans 

Med dolda kameror och gps-halsband har en grupp internationella forskare studerat populationen av jaguarer i naturreservatet Pantanal i Brasilien. Under projektet som pågick under fyra års tid såg de hur vilda, obesläktade jaguarer lekte, fiskade och vandrade tillsammans.  

Totalt observerades 80 individuella interaktioner mellan både par av samma och olika kön. En av kamerorna fångade hur två hanar lekte framför kameran i en halvtimme. Flera observationer visade hur jaguarer umgicks i ett par dygn, för att sedan skiljas åt. Efter några dagar sågs samma individer mötas upp igen.  

Fiskevatten samlar individer 

Jaguarerna i Brasilien är kända för sin fiskkonsumtion till skillnad från populationer i andra delar av världen som äter mycket däggdjur. Mätningar av de brasilianska jaguarernas spillning visade att 89 procent av deras födointag kom från fiskar och reptiler. 

Störst fiskelycka är det under Brasiliens regnperiod. Då översvämmas Paraguayfloden och bildar vidsträckta, översvämmade skogslandskap i Pantanal, vilket är gynnsamt för fiskar och reptiler som kan simma in och föröka sig i vattendragen.  

Fiskarnas frodande skapar en miljö som är rik på mat för jaguarer som tar sig till floden för att jaga. Därför jagar många jaguarer på samma plats under regnperioden. Den koncentrerade, gemensamma födoresursen menar forskarna är anledningen till ökad tolerans gentemot varandra. 

– Det finns för lite plats för individerna att ha ett eget revir, därför måste de lära sig att samexistera, säger Örjan Johansson. 

“Mer sociala än vi tror”

Att jaguarerna i Brasilien är mer sociala än andra jaguarer är Örjan Johansson däremot tveksam till. 

– Vi tänker att kattdjur är ensamlevande men de är troligtvis ganska sociala. Kattdjur är svåra att studera eftersom deras existens bygger på att inte synas. Därför har vi inte kunnat observera det än, säger Örjan Johansson.  

Jaguaren är en skicklig simmare och lever gärna nära vatten. Den är en modig jägare och kan ta sig an både pirayor och krokodiler. Förr fanns jaguaren från sydvästra USA ner till Argentina men i dag finns endast levande exemplar kvar i delar av Amazonas och i Pantanals våtmarker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer