Miljön kan ligga bakom sjukdomen ms

Uppdaterad
Publicerad

Det är troligen någon miljöfaktor som ligger bakom den kroniska neurologiska sjukdomen multipel skleros (ms). Den slutsatsen drar forskare som har detaljstuderat tvillingars gener.

Ms är i dag en gåta. Sjukdomen bryter ut då kroppens eget immunförsvar attackerar det så kallade myelinet, ett skyddande fettlager som ligger runt nervcellernas långa utskott. Resultatet blir att nervsignalerna inte går fram som de ska. Orsaken till ms är okänd, men olika forskargrupper har under åren kunnat visa att både gener och miljö förmodligen spelar in – men detaljerna är höljda i dunkel.

Inga spekulationer

Nya resultat pekar mot att någon miljöfaktor är den enskilt mest inflytelserika boven i dramat, skriver amerikanska forskare i kommande nummer av vetenskapstidskriften Nature. De har gjort en imponerande detaljstudie av generna hos enäggstvillingar där bara den ena har drabbats av ms.

Ingenstans i analysen framkommer någonting som pekar mot att genetiska faktorer eller epigenetiska störningar – alltså störningar i de mekanismer som reglerar genernas aktivitet – kan kopplas till ms. Det var det som forskarna sökte efter, utan resultat.

Visserligen har forskarna bara gjort djupdykningar i ett fåtal tvillingpars arvsmassa, men hade genernas roll i sjukdomen å andra sidan varit stark hade de förmodligen sett tecken på detta ändå, skriver forskarna och lägger in en brasklapp för att ännu mer modern teknik än dagens kanske kan finna spår som inte syns i dag.

De spekulerar inte i vilken miljöfaktor som skulle vara ms-drivande. Andra forskare har fört fram bland annat virusinfektion och brist på vitamin D som tänkbara grundorsaker.

Risk för syskon

De amerikanska forskarna säger inte att inte generna spelar roll, för det gör de. Om en enäggstvilling drabbas av ms löper den andra tvillingen 30 procent större risk att göra det också, jämfört med befolkningen i övrigt. Om ett syskon drabbas är riskökningen för andra syskon fem procent jämfört med normalt. Vissa genvarianter förefaller att öka risken både för ms och för andra autoimmuna sjukdomar.

För patienter med ms betyder de nya rönen ingenting. Däremot öppnar de dörren för mer forskning på området.

Sara Rörbecker/TT

Fakta: Multipel skleros

Multipel skleros (ms) drabbar nervceller i hjärna och ryggmärg. Det skyddande fettlager (myelin) som ligger runt nervcellerna angrips av kroppens immunförsvar vilket gör att nervsignalerna inte kan förmedlas effektivt. Domningar, känselbortfall, yrsel och stark trötthet är exempel på vanliga symtom, men symtomen varierar beroende på vilka nerver som är skadade.

Sjukdomen drabbar oftare kvinnor än män, och debuterar vanligen när man är mellan 20 och 40 år. I Sverige är cirka 13 000 personer drabbade.

Ms kan inte botas, men utvecklingen kan bromsas med hjälp av läkemedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.