Foto: TT

Misstanke om biverkningar av HPV-vaccin utreds

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer i Sverige har nu anmält till Läkemedelsverket att de misstänker att de fått biverkningar av vaccin mot livmoderhalscancer. Efter liknande rapporter i Danmark har nu en utredning inletts på europeisk nivå. – Det är väldigt viktigt att man utreder det här i länder där det inte har förekommit någon uppmärksamhet i media, säger forskaren

Tre misstänkta fall av biverkningar från hpv-vaccin har nu rapporterats i Sverige. Med tanke på att över 70 miljoner flickor och unga kvinnor vaccinerats mot humant papillom-virus (HPV) i världen, enligt Läkemedelsverkets uppgift, är tre fall i Sverige väldigt lite.

– Anmälningarna ska hanteras på sedvanligt sätt, säger Anna-Lena Berggren, gruppchef på enheten för läkemedelssäkerhet.

– Vi registrerar och lägger in i vår databas över biverkningar.

Utöver dessa har ett hundratal anmälningar gjorts i Danmark om hjärtklappning, yrsel och svimningar efter vaccinering.

Utredning på Europa-nivå

Med anledning av detta har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA beslutat att inleda en utredning, vars resultatet i stort sett alla nu väntar på.

Biverkningen det handlar om kallas POTS, en sjukdom som bland annat innebär yrsel och täta svimningsanfall. Det är en sjukdom med otydliga symptom, förklarar Lisen Arnheim-Dahlström, forskare på institutionen för medicinsk epidemiologi och statistik vid Karolinska institutet i Solna.

– POTS är inte definierat i Sverige, och läget påminner lite om det med narkolepsi. Väldigt få läkare hade hört talas om narkolepsi innan det började rapporteras om fall, säger hon.

”Många faktorer som påverkar”

– Man måste vara medveten om att det finns så många faktorer som påverkar. Om fler människor blir medvetna om eventuella problem så påverkar det anmälningarna. Narkolepsi är till exempel jättesvårt att diagnostisera för en läkare, eftersom symptomen kan vara svaga och påminna om vanliga tonårsproblem i puberteten, med väldig trötthet och humörsvängningar. Hur förhåller man sig till det när man rapporterar? säger Arnheim-Dahlström.

Vad gäller de danska fallen som har rapporterats i media den gångna sommaren har en forskare och överläkare som har undersökt 90 flickor och kvinnor med ofta svåra symptom på Frederiksbergs sjukhus i Köpenhamn, sagt att det är märkbart att många av dem har tränat väldigt mycket. ”De bör uppmanas att inte bedriva stark fysisk aktivitet före vaccination,” var hans råd.

”Viktigt att man utreder i länder där media inte rapporterat”

Sambandet mellan HPV-vaccin och POTS är inte heller vetenskapligt belagt. POTS kan drabba människor som inte är vaccinerade mot HPV. POTS är vanligare bland unga kvinnor, och det är just unga kvinnor som vaccineras.

– Man kan spekulera i det oändliga men vi vet inte. Nu gör den europeiska myndigheten en utredning. Vi får vänta och se. Det är väldigt viktigt att man utreder det här i länder där det inte har förekommit någon uppmärksamhet i media, anser Lisen Arnheim-Dahlström.

Vaccin-sorterna heter Gardasil eller Cervarix, och innan de godkändes gjordes kliniska studier på cirka 25.000 personer, enligt Läkemedelsverket. Medicinerna skyddar mot två av de vanligaste virustyperna som orsakar omkring 70% av all livmoderhalscancer. De biverkningar man fann först var lokala reaktioner med rodnad, svullnad och smärta. Först efter introduktionen har svimningar rapporterats, enligt läkemedelsdatabasen FASS.

”Fördelarna överväger”

Det har i media rapporterats om människor som har beslutat avstå från HPV-vaccinering eller avbrutit redan påbörjad sådan  av rädsla för biverkningar. Anna-Lena Berggren på Läkemedelsverket tycker att man ska väga för- och nackdelar mot varandra:

– Men fördelarna överväger, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.