Forskarna har nu tagit fram en prototyp till en programvara som kan installeras på telefoner, för att få dem att kommunicera utan mobilnät. Lösningen är att telefonerna bygger upp ett provisoriskt mobilnät genom att hundratals eller tusentals mobiltelefoner kommunicerar direkt med varandra via telefonernas inbyggda trådlösa nätverksfunktion.
Hindrar diktatorer
Det innebär att all möjlig information kan spridas via mobiltelefoner även när mobilnätet helt ligger nere, till exempel som ett resultat av en jordbävning, eller om en regim släcker ner mobilnätet. Därmed skulle en diktator inte längre kunna hindra informationsspridningen mellan medborgarna genom att stänga ner internet och mobilnäten i landet.
– Det intressanta är att tekniken bara fungerar bättre ju fler mobiltelefoner som är inkopplade till nätverket, säger professor Gunnar Karlsson, som lett forskningsprojektet på KTH och ett schweiziskt universitet.
Inspirerat av bittorrent
Den nya tekniken har inspirerats av bittorrent-tekniken, som används exempelvis vid fildelning via webbsajter som Pirate Bay. Problemen när man tidigare försökt bygga så kallade ad-hoc-nätverk med mobiltelefoner har varit att mobiltelefoner i nätverket i verkligheten ansluts och försvinner ur nätverket hela tiden, eftersom människor rör på sig med telefonerna.
Den teknik som forskarna nu visar en prototyp på innebär att informationen delas upp i små sekvenser, och sedan byggs exempelvis filmen, bilden eller videon som skickas ihop när alla pusselbitar överförts från andra telefoner i nätverket.
Även efter jordbävningar skulle den här typen av nätverk kunna hjälpa för satt snabbt sprida viktig information när mobilnätet ligger nere, menar Gunnar Karlsson.
– I exempelvis Haiti skulle man kunnat ha nytta av detta efter jordbävningen där.
Gratis för användarna
Men det är inte bara i katastrofsituationer den här tekniken skulle kunna vara till nytta, menar Gunnar Karlsson. Det finns också andra möjligheter än i krissituationer, till exempel om människor enkelt vill dela med sig av musik, filmer eller dokument utan att behöva använda mobilnätet. Eftersom det provisoriska nätverket sätts upp av telefonerna själva är det gratis att använda.
I nuläget testas lösningen med mobiltelefoner som kör Googles mobilsystem Android, men enligt forskarna finns inget hinder för att bygga lösningar också för övriga mobilsystem.
Linus Brohult
SVT Vetenskap