Jet-lagen gör dig trött och i värsta fall sjuk, eftersom du är i otakt med kroppens egen klocka. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Hopp om att bota jet-lag

Uppdaterad
Publicerad

När du reser och passerar flera tidszoner hänger inte kroppens klocka med. Du blir jet-lagad och trött. Nu har forskarna hittat ett ämne som kan vara boven bakom detta.

En grupp japanska forskare har sett att signalsubstansen vasopressin bestämmer hur snabbt man återhämtar sig från jet-lag. De kan därmed ha hittat en möjlig väg att återställa en störd dygnsrytm.

– Man har letat i årtionden efter något som kan fungera som ett jet-lagpiller. Att man nu har hittat ett ämne i hjärnan som har med detta att göra är stort, säger Gabriella Schmitz Lundkvist, forskare vid institutionen för neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Risker med skiftarbete

Förutom att det skulle kunna hjälpa resenärer att återhämta sig efter en resa är det viktigt för personer som arbetar i skift. Att under många år störa dygnsrytmen genom skiftarbete sliter på kroppen. Bland annat ökar risken för depressioner, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och en typ av bröstcancer.

– Om vi har ett piller som kan återställa rytmen, skulle det hypotetiskt kunna förhindra eller försena de skadliga effekterna, säger Gabriella Schmitz Lundkvist.

Kroppens klocka

Dygnsrytmen styrs från hypotalamusområdet i hjärnan och sköter alla funktioner i kroppen som varierar med ljus och mörker. Forskarna bakom studien valde ut ett antal signalsubstanser som finns i större mängd i hypotalamus. De skapade därefter möss som saknade receptorer för dessa. Mössen utsattes sedan för varierande cykler av ljus och mörker för att simulera en förflyttning mellan flera tidszoner.

Signalsubstansen vasopressin, som har en roll i att reglera blodvolym och saltupptag i njurarna, visade sig också ha en viktig roll för återhämtning från jet-lag. Möss som saknade receptorer för substansen ställde snabbt om sig till en ändrad dygnsrytm.

– Det är en tydlig effekt. Man har identifierat ett ämne som finns i hjärnan, men som man inte tidigare vetat vad det haft för funktion där, säger Gabriella Schmitz Lundkvist.

Från Kalifornien till Stockholm

Mössens jet-lag motsvarar en resa från Kalifornien till Stockholm. Normalt skulle det ta tio dagar att hämta sig, men de kom in i nya rytmen efter mellan en och två dagar. Det är dock en lång väg från genmodifierade möss till ett piller som kan bota en störd dygnsrytm hos människor. Minst 10-15 år tror Gabriella Schmitz Lundkvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.