Mona Lisa första kända fallet av ärftligt högt kolesterol

Publicerad

Leonardo da Vincis världsberömda porträtt av Mona Lisa har fascinerat miljoner människor sedan det målades. Men för hjärtforskarna är det inte det hemlighetsfulla leendet som fascinerar. Porträttet har två ledtrådar till det som kan ha orsakat Mona Lisas död vid 37 års ålder.

Professor Leiv Ose är barnläkare, professor emeritus vid Oslo universitet och specialist på ärftliga blodfettsrubbningar. I en artikel i den vetenskapliga tidskriften Current Cardiology Reviews, argumenterar han för att Mona Lisa är det första beskrivna fallet av sjukdomen FH, familjär hyperkolesterolemi. 

Personer med FH kan ha tecken på utsidan av kroppen som skvallrar om sjukdomen. Det handlar om inlagringar av kolesterol runt ögonen som kan se ut som gula klumpar på ögonlocken eller ögonvrårna. Man kan också få kolesterolknutor som sätter sig över senorna, till exempel i händerna, armbågarna eller hälsenorna.

Knöl vid ögat och på handen

Den som tittar noga på porträttet av Mona Lisa kan se att hon har en gul läderlik knöl i den vänstra ögonvrån och en svullnad på handen. Vilket alltså är två typiska tecken på FH. Ärftligt högt kolesterol är en sjukdom som ger en kraftigt ökad risk att dö i tidig ålder av hjärt-kärlsjukdom. Kanske var det FH som orsakade Mona Lisas död.

– Flera hjärtläkare har börjat kalla FH för Mona Lisas sjukdom, berättar Lennart Nilsson som är överläkare och docent i kardiologi vid Universitetssjukhuset i Linköping. Han påpekar dock att det inte är alla med FH som får de här kolesterolknutorna.

Sjukdomen syns inte alltid

– Majoriteten av dem som har FH ser ut som vem som helst på utsidan fast de har ett högt kolesterol på insidan. Så man kan inte utesluta FH bara för att man inte har de här kolesterolinlagringarna på utsidan. Då är ju risken att det första tecknet på sjukdomen blir en hjärtinfarkt i till exempel joggingspåret, säger Lennart Nilsson.

Han råder alla som har hjärt-kärlsjukdom i familjen och som själva har höga nivåer av det onda LDL-kolesterolet, att ta kontakt med en specialist för en FH- utredning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.