När Usa:s förhandlingschef gick upp i talarstolen i dag möttes han av protester.
– Ni måste åsidostätta partipolitiken och låta vetenskapen diktera villkoren. Ni måste sätta upp ambitiösa mål för att minska utsläppen, skanderade Abigail Borah.
Och den unga protestanten drog med sig applåder. För fortfarande är det så att Usa ses som det största hindret i förhandlingarna. Frågan är nu vad som händer med Kyotoavtalet som löper ut nästa år. Just nu ser det ut som om det skulle kunna överleva i någon form, i väntan på ett nytt klimatavtal. Den färdlinjen driver i alla fall EU och många av U-länderna. Men några reella siffor eller utsläppsmål diskuteras inte i Durban. Det skjuter man framför sig.
Vill vänta på nästa FN-rapport 2013
Brasilien, Kina, Indien och Usa har dessutom sagt att de vill invänta nästa vetenskapliga Rapport från FN:s klimatpanel (IPCC) innan de är beredda att starta nya diskussioner. Nästa rapport kommer först 2013.
– Vi har sagt till de andra att att vi inte kan vänta till efter 2013. Det kan vara för sent då, säger Anna Lindstedt, Sveriges chefsförhandlare i Durban.
Ett beslut om utsläppsminskningar kan ske först 2015, och ett nytt avtal träda i kraft 2020.
Ljusare för den gröna fonden
Lite ljusare ser det ut för den gröna klimatfonden som utlovar 100 miljarder dollar om året till de fattigaste länderna från 2020. Danmark och Tyskland har lagt pengar på bordet, men resten av EU och Sverige avvaktar.
– Det är viktigt att veta hur den fonden ska organiseras och vilka finansiella instrument man behöver ha och hur mycket pengar som går åt. Så det är mer en ordningsfråga, säger miljöminister Lena Ek till SVT.
”Sverige ligger efter”
Men miljöpartiets språkrör Åsa Romson som också är på plats i Durban är kritisk till att Sverige inte agerar kraftfullare.
– Sverige ligger efter. Jag tycker att det är dags för Lena Ek att ringa hem till finansminister Anders Borg och se till att man löser de långsiktiga finansieringsfrågorna för de fattigaste länderna.
Den gröna klimatfonden ska bland annat finansieras med en ny skatt på bunkerolja. Det framkom i Durban under onsdagen.
Karin Axelsdotter Olsson, reporter SVT
karin.axelsdotter-olsson@svt.se