Stålindustrin står för en stor del av Sveriges koldioxidutsläpp. Vid Luleå tekniska universitet forskas det på hur man med hjälp av proteiner kan minska utsläppen. Foto: TT

Stålindustrin släpper ut mest koldioxid i Sverige – så kan den bli mer klimatsmart

Uppdaterad
Publicerad

Stålindustrin i Sverige släpper ut störst mängd koldioxid av landets alla industrier. På Luleå tekniska universitet forskas det på hur man med biologiska metoder kan fånga in utsläppen och göra industrin miljövänligare.

Industrin i Sverige står för ungefär en tredjedel av landets koldioxidutsläpp. Värst är stålindustrin. Förbränningsprocesserna som används när järnmalm ska bli till stål svarar för upp mot elva procent av den totala mängd koldioxid som släpps ut varje år.  

Att kunna minska utsläppen från stålindustrin är därför ett stort steg mot ett bättre klimat, och flera forskningsprojekt pågår just nu med mål att dra ner på industrins miljöpåverkan.  

Klimatkrisen

Biokemisk metod 

Ett av projekten finns vid Luleå tekniska universitet. Där forskas det på ett sätt att lösa utsläppsproblemen genom att med biokemiska metoder fånga in koldioxid från den rökgas som kommer ut från industriernas skorstenar. 

En biokemisk metod är en metod baserad på kemiska processer som förekommer hos levande organismer. I forskningsprojektet använder man sig till exempel av ett enzym – ett slags protein – för att fånga in och omvandla koldioxid. Enzymet är likadant som det kroppen använder sig av för att kontrollera pH-värde och transportera koldioxid från vävnader.  

Tanken är att koldioxiden, efter att ha fångats in, sedan ska kunna göras om till den användbara industrikemikalien myrsyra. Detta ska göras med miljövänlig elektricitet och mikroorganismer. 

Positiva resultat 

Det tre år långa projektet har hittills visat positiva resultat, där man sett att absorptionen av koldioxid ökat när enzymet används. Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet och forskare inom projektet, betonar dock att det kommer dröja innan forskningen blir en del av industrin. 

– Det man ska tänka på är att detta är ett grundvetenskapligt projekt där vi tillämpar en helt ny process som är baserad på enzymer. Det är säkert flera år innan det kan ske i industriell skala, men för att få fram nya hållbara metoder så måste man ju börja någonstans, säger Ulrika Rova.

Så tillverkas stål

Stål kan tillverkas på två sätt. Antingen är processen baserad på återanvänt stål eller så framställs materialet genom järnmalm. Det är järnmalmsmetoden som ger de största koldioxidutsläppen.  

För att tillverka stål ur järnmalm behöver syre tas bort, vilket oftast görs genom att bränna koks eller träkol i en masugn. Syret bildar tillsammans med kolet växthusgasen koldioxid.  

Källa: Jernkontoret 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet