Utan fossila bränslen ska Danmark begränsa koldioxidutsläppen och försäkra sig om en stabil energiförsörjning den dag oljan tar slut.
Varje år mellan 2015 och 2025 ska en vindkraftspark till havs som genererar 200 megawatt vardera uppföras. Vindkraften som andel av energiproduktionen ska ökas från 20 procent till 60-80 procent 2050. När det inte blåser ska energibehovet täckas av biobränsle och avfallsförbränning.
Omställning till elbilar görs och oljepannor förbjuds från 2015. Därutöver kan åtskilligt göras för att spara på energi, har de tio forskarna i kommissionen kommit fram till. Industri och lantbruk kan drivas med hälften så mycket energi, och ett genomsnittligt hus kan minska sin energiförbrukning med 60 procent genom bättre isolering och effektivare energisystem.
Omläggningen blir inte heller så dyr: en halv procent av BNP år 2050, tror forskarna. ”Det betyder att vi inte bara kan upprätthålla vår nuvarande levnadsstandard. Vi kan dessutom ha en betydande ekonomiskt tillväxt, så att energikostnaderna kan stå för en mindre andel än i dag”, skriver de.
Köpenhamn (TT-Ritzau)
Vindkraft globalt
Globalt sett är elproduktionen med vindkraft marginell, men i enskilda länder med tillgång till en hög medelvindhastighet kan vindkraften ge ett bra tillskott till det totala energibehovet.
I Danmark kommer nästan en fjärdedel av all el från vindkraft. Till andra stora vindkraftländer hör USA, Kina, Spanien, Tyskland och Indien.
Prognoserna pekar på en stadig ökning under ett antal år framöver. Globalt har produktionen av el med vindkraft fördubblats vart tredje år de senaste åren.
Sverige
Utan en avsevärd offentlig subvention skulle inte vindkraften vara kommersiellt intressant i Sverige överhuvudtaget. Räknat i MW ligger Sverige hittills långt efter de länder som bygger mest vindkraft i Europa.
Källa: World Wind Energy Report 2009