Foto: TT

Motion minskar risken för att drabbas svårt av covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Covid-patienter som varit fysiskt inaktiva löper betydligt högre risk att bli inlagda på sjukhus, få intensivvård och riskera att avlida, enligt en ny studie.  

Vi vet sedan tidigare att övervikt, hög ålder och underliggande sjukdomar som diabetes ökar risken att drabbas allvarligt av covid-19. Nu visar forskning att även fysisk inaktivitet är en riskfaktor. 

– En vältränad kropp har bättre lungkapacitet och muskelstyrka och är mer fit for fight helt enkelt. Man har en bättre utgångspunkt, säger Ylva Trolle Lagerros, docent och överläkare på Överviktscentrum vid Karolinska sjukhuset.

Nästan 50 000 personer med konstaterad covid-19 under 2020 deltog i en amerikansk studie som nyligen publicerades i British Journal of Sports Medicine. Patienterna blev under 2018 och 2019 av en slump tillfrågade om hur mycket de rörde på sig under en vanlig vecka. 

Patienter delades in i kategorier

Svaren delades in i tre kategorier; inaktiv vilket motsvarar noll till tio minuter motion per vecka, lite aktiv vilket motsvarar 11-149 minuter per vecka och aktiv som motsvarar mer än 150 minuter per vecka. Forskarna jämförde sedan svaren om aktivitetsnivån med hur sjuka patienterna blev i covid-19.   

Resultaten visar att det finns ett samband mellan den fysiska aktiviteten och hur svårt sjuka patienterna blev. Att vara inaktiv mer än fördubblade risken att hamna på sjukhus jämfört med att vara aktiv. Inaktiva patienter hade dessutom två och en halv gånger ökad risk att dö än aktiva. 

– Vi vet sedan tidigare studier att om man har fysiskt aktivt liv då har man mindre risk att drabbas av virusinfektioner och får oftast lättare symptom. Så egentligen är det inte så förvånande, säger Ylva Trolle Lagerros. som har läst den nya studien.

Forskarna kunde också se att de som var lite aktiva hade lägre risk att hamna på sjukhus än de som var helt inaktiva, vilket visar att även lite motion kan ha stor betydelse. 

– Det pekar på hur viktiga våra levnadsvanor är. När vi nu under pandemin inte pendlar till jobbet fram och tillbaka kan man lägga in en promenad som påbörjar dagen och avslutar dagen och som motsvarar det man hade fått annars, säger Ylva Trolle Lagerros.

Tredje största riskfaktorn

Enligt forskarna anses fysisk inaktivitet vara den tredje största riskfaktorn för covid-19, efter ålder och organtransplantation. 

– Studien pekar även på att fysisk inaktivitet är en större riskfaktor än rökning. Det blir man som läkare lite förvånande över, säger Ylva Trolle Lagerros. 

Studien visar på en association mellan fysisk aktivitet och sjukdomsbilden, men det går inte att slå fast ett kausalt samband. Forskarna har tagit andra faktorer som till exempel underliggande sjukdom och övervikt i beaktning så att det inte påverkar resultaten. Men det som skulle kunna påverka resultaten är om patienten har en okänd sjukdom. 

– Det skulle kunna vara en orsak till att man inte är så sugen på att vara fysiskt aktiv. Sedan när man blir smittad blir man sjukare för att man i botten har en sjukdom som man inte kände till innan, säger Ylva Trolle Lagerros. 

En orsak till att motion är skyddande mot att insjukna svårt i just covid-19 är att fysisk aktivitet minskar risken att få systemisk inflammation, vilket är problemet vid lungfunktionsförändringarna som man får vid covid-19, berättar Ylva Trolle Lagerros.

– Men covid är en lurig sjukdom och många covid-patienter är väldigt vältränade och blir otroligt sjuka. Så vi pratar här om att oddsen att bli sjuka minskar, men det finns inga garantier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.