För ett 30-tal sjukdomstillstånd finns sedan 2001 möjlighet för läkare att skriva ut recept på motion. Och i de flesta fallen verkar det faktiskt ge resultat. Åtminstone om man får tro en ny studie gjord av Amanda Ek vid Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap.
Under sex månader har Amanda Ek följt individer på i länen Stockholm, Jönköping, Gotland och Uppsala.
– Majoriteten av dem som ordineras exempelvis gympa eller gymträning följer ordinationen och minskar sin stillasittande tid på fritiden, säger Amanda Ek.
Men enligt Amanda Ek skulle en uppföljning av patienterna kunna fånga upp även de individer som faller bort från träningen, på grund av exempelvis smärtor eller sjukdom.
Studien finns som PDF och är förhållandevis liten i omfattning, den gjordes på 98 individer som följdes under sex månaders tid.
Linus Brohult
SVT Vetenskap
Fakta: Fysisk aktivitet på recept (FaR)
Den svenska FaR-modellen bygger på samverkan mellan sjukvård och friskvård. Sjukvårdspersonal och patient kommer i samråd överens om en aktivitet. Patientens hälsotillstånd, tidigare erfarenheter och vad som känns roligt och möjligt att genomföra är avgörande för den skriftliga ordinationen. Som grund för den skriftliga ordinationen kan förskrivaren använda sig av kunskapssammanställningen FYSS. Alla ordinationer ska följas upp precis som annan medicinsk behandling.
Källa: NHV