Fysisk aktivitet efter en infarkt halverar risken att dö i förtid, jämfört med om du inte gör någonting alls det visar en ny studie från forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Arkivbild Foto: Björn Larsson Ask/TT, Henrik Montgomery/TT

Motion räddar livet efter hjärtinfarkten

Uppdaterad
Publicerad

Att träna efter en hjärtinfarkt är inte farligt. Tvärtom. Fysisk aktivitet efter en infarkt halverar risken att dö i förtid, jämfört med om du inte gör någonting alls det visar en ny studie från forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH).

En person som drabbats av hjärtinfarkt har allt att vinna på att börja röra på sig mer regelbundet, om han eller hon inte redan gör det vill säga.

Det konstaterar forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) samt Centrum för hälsa och prestation vid Göteborgs universitet.

Halverad risk

Forskarna analyserade effekten av fysisk aktivitet hos 22 227 personer som mellan 2005 och 2013 hade drabbats av en hjärtinfarkt. 6—10 veckor efter infarkten, samt efter ett år, rapporterade deltagarna om och i så fall hur många gånger i veckan de varit fysiskt aktiva 30 minuter eller längre. Därefter delades deltagarna in i fyra grupper, beroende på hur aktiva de var, och följdes i fyra år.

Under uppföljningsperioden hade 1 087 personer avlidit. Bland de personer som var inaktiva vid den första mätningen, men som ökade sin aktivitet under det följande året, var dödligheten halverad jämfört med dem som var konstant inaktiva. Och bland dem som var konstant aktiva var dödligheten cirka 60 procent lägre än för dem som var konstant inaktiva.

Bra råd

Att motion är bra för hjärtat och minskar risken för exempelvis hjärtinfarkt är ingen nyhet, men enligt forskarna har nyttan av fysisk aktivitet efter en infarkt varit mer oklar.

”Då effekterna av ökad fysisk aktivitet efter en hjärtinfarkt är så tydliga borde alla bli rekommenderade att vara fysiskt aktiva. Denna rekommendation är minst lika viktig som att de får råd att sluta röka och minska stress”, påpekar en av forskarna bakom den aktuella studien, Örjan Ekblom, docent vid GIH, i ett pressmeddelande.

Patientuppgifterna i den aktuella studien kom från Riks-hia-regsitret, Sephia-registret samt dödsorsaksregistret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.