Multiresistenta bakterier smittar alltfler

Uppdaterad
Publicerad

Alltfler personer smittas av multiresistenta bakterier. I Stockholm är ökningen särskilt stor bland barn och yngre vuxna.

Det framgår av statistik från Smittskyddsinstitutet, som SVT:s Aktuellt har tagit del av.

Det vanligaste idag är att man smittas i utlandet eller ute i samhället i Sverige.

Det är få personer som smittas i vården och då gäller det framför allt äldre patienter.

”Som en spetälsk”

Att bära på multiresistenta bakterier som MRSA (gula stafylokocker), kan vara mycket besvärligt.

En av dem som drabbats är Patricia Häggblom som fick MRSA när hon vårdades i Thailand i samband med flodvågskatastrofen 2004

-Jag har behandlats som en spetälsk, säger Patricia Häggblom.

-Oftast har det nog berott på okunskap och en gång blev jag till och med nekad vård när jag kom i ett akut läge. Till slut fick jag hota med att ringa Smittskyddsinstitutet och då gick det bra, fortsätter hon.

Allmänfarlig sjukdom

Idag är MRSA klassad som en allmänfarlig sjukdom och är anmälningspliktig. Detta för att förhindra ytterligare smittspridning.

Patricia Häggblom har testats flera gånger sedan 2004 och proven har då varit negativa. Nu deltar hon i ett projekt för så kallad avskrivning.

Det innebär att hon i stort sett friskförklaras. Rödmarkeringar i journalerna tas bort och hon är inte längre skyldig att upplysa vården om att hon burit på MRSA.

Tre negativa tester

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer kan en person som testats negativt tre gånger under ett år och inte har några hudproblem, kateter eller liknande bli friskförklarad.

Stockholms läns landsting har dock varit mycket restriktivt med att avskriva medan det varit möjligt i andra landsting.

Patricia Häggblom är positiv till att landstingen inte är alltför hårda i sin bedömning.

-Det här känns bra. Jag tror heller inte att man tjänar på en alltför hård linje, särskilt när man som jag testat negativt i flera år, säger Patricia Häggblom.

Risken finns att människor låter bli att upplysa vården om sin smitta om det blir en för stor apparat runtomkring, menar hon.

Kicki Ahlm

kicki.ahlm@svt.se

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.