Musiken överskrider kulturella bakgrunder. Foto: TT

Musiken är verkligen ett universellt språk

Uppdaterad
Publicerad

Är det en danslåt eller en vaggvisa? Ny forskning förklarar varför det är enkelt för oss att identifiera vilken typ av låt vi hör – även om vi inte förstår språket eller delar samma kultur.

Om du lyssnar på en låt med ett snabbt tempo och en komplex melodi kanske du snabbt kan känna igen att det är en danslåt – oavsett vilket språk låten är på eller vilken kultur den kommer från. Människor kan med lätthet identifiera vilken funktion låtar har genom att enbart lyssna på bland annat låtens rytm, antalet sångare och melodi. Detta visar en ny musikpsykologisk studie som publicerades i Current Biology.

Personer från 60 länder fick lyssna på 14 sekunder långa musiksnuttar från 86 avlägsna samhällen runtom i världen, bland annat från Ainu i Japan och Gourara i Algeriet. De skulle sedan bedöma vilken funktion låten hade. Uppgiften var att bedöma om det var en danslåt, vaggvisa, kärlekslåt eller en låt som användes som en helande kraft.

Mänsklig intuition

Det visade sig att vi har lättast att identifiera musiksnuttar ur danslåtar eller vaggvisor. Danslåtarna identifierades genom att lyssna om musiksnutten bland annat hade en komplex rytm och melodi, många sångare och instrument, och ett snabbt tempo. Vaggvisorna kändes igen med hjälp av enklare rytmer och melodier och ett lugnare tempo.

– Trots den stora mångfalden och de kulturella influenserna inom musiken, så finns det en mänsklig intuition som gör att vi kan känna igen låtars användningsområden bara genom att lyssna på exempelvis melodin, säger Samuel Mehr, en av forskarna bakom studien.

Gemensam plattform

Petri Laukka, docent i psykologi vid Stockholms universitet, tycker att det är ett intressant och relevant område att forska inom. Även om han personligen tror att resultatet till stor del kan förklaras av att lyssnarna uppfattar emotionella drag i musiken.

– Men deras resultat kan ses som ett bevis att det finns en plattform där människor kan mötas oavsett kulturella bakgrunder och att musik verkligen är ett universellt språk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.