Foto: TT

Mycket läsk kan ge tidigare mens

Uppdaterad
Publicerad

Att dricka mycket läsk eller saft kan leda till att flickor får mens tidigare. Det tyder en ny stor amerikansk studie på.

Ett amerikanskt forskarteam, lett av Karin Michaels, professor vid Harvard Medical School, har följt nästan 5.600 flickor i åldern nio till 14 år under fem år.

Studien publiceras i den medicinska tidskriften Human Reproduction och undersöker sambandet mellan drycker med tillsatt socker, och åldern för när flickor får sin första mens.

De flickor som undersöktes i studien och som drack mer än motsvarande tio burkar standardläsk eller saft i veckan fick mens i snitt 2,7 månader tidigare än de flickor som drack som mest två burkar läsk eller två glas saft i veckan.

Ökar risk för sjukdomar

– Det är väldigt intressant. Vi ser idag att menstruationen startar tidigare nu än för 10-15 år sedan. Förklaringen bakom det har inte varit tydlig, och det här är en helt ny idé, att sockrade drycker skulle kunna bidra, säger Olle Ström, professor vid Karolinska Institutet och barnhormonläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. 

Det som gör den nya amerikanska studien extra intressant är att sambandet visade sig vara oberoende av flickornas vikt, längd, etnicitet och livsstilsfaktorer som matvanor och mängden fysisk aktivitet.

Tidigare forskning visar att flickor som kommer in i puberteten och får mens tidigare har ökad risk för vissa kvinnosjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.