Ju mer tid ungdomar ägnar elektroniska prylar, desto större sömnproblem riskerar de att få, visar norsk studie. Foto: Gemenacom/Istock

Mycket skärmtid ökar ungdomars sömnbrist

Uppdaterad
Publicerad

Ju mer tid tonåringar tillbringar med elektroniska prylar, desto svårare får de att somna och desto större sömnbrist. Svenska läkare rekommenderar nu skärmfritt sovrum och att ungdomar får hjälp att koppla ner sig. Men lugn musik från mp3-spelaren eller läsning på surfplatta kan vara rätt för en del.

Nästan 10 000 norska 16–19-åringar fick själva uppge hur mycket sömn de behöver, hur mycket de verkligen sover, hur lång tid det tar för dem att somna – och hur stor del av sin fritid som de använde elektroniska prylar som dator, mobiltelefon, mp3-spelare, läsplatta, spelkonsol och tv.

De insamlade svaren visar ett starkt samband mellan sömnsvårigheter och mycket tid framför en skärm. Till exempel löpte ungdomar som använde it-prylar mer än fyra timmar per dag (utanför skoltid) 49 procent högre risk att ligga vakna mer än en timme innan de lyckades somna.

– Det är både en styrka och en svaghet i den här studien att ungdomarna själva fått skatta hur mycket de sover och hur mycket de skulle behöva sova, säger Lars Palm, överläkare i barnneurologi vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, som arbetat länge med ungdomar med sömnsvårigheter.

– Men förmodligen träffar ungdomarna ganska rätt, tror han.

Nya riktlinjer från Läkemedelsverket

Lars Palm anser att föräldrar behöver hjälpa sina barn att få goda vanor när det gäller sömn och användningen av elektroniska prylar, genom att till exempel införa skärmfri tid minst en timme före läggdags.

– Och man måste börja tidigt. En del barn får surfplattor redan i förskoleklass.

Strax före årsskiftet kom Läkemedelsverket med nya rekommendationer kring barn och sömn, och de omfattar för första gången råd om elektroniska prylar. Skärmfritt sovrum och att stänga ned både tv, dator, mobiltelefon och surfplattor i god tid för att kunna varva ner på kvällen hör dit. Läkemedelsverket påpekar också att för mycket stillasittande inomhus under dagarna kan störa sömnen, liksom att hålla på med datorspel, sociala medier och sms i sängen.

Forskarna som står bakom den norska studien tycker att det borde införas rekommendationer om att begränsa ungdomars användning av it-prylar, för sömnbehovets skull. Men det finns en svaghet i studien: den visar inte vad som är orsak och vad som är verkan. Kanske, resonerar de själva, kan det vara så att en del ungdomar använder medieteknologin som en hjälp för att somna, eller för att ha något att göra när de inte lyckas komma till ro.

”Surfplattan eller mobilen kan användas för att varva ner”

– Allmänna råd är just allmänna och man måste ta dem med en nypa salt, tänka förnuftigt och lyssna på sina barn. Om tonåringen säger: jag ligger och läser lite på min surfplatta för att varva ner, och surfplattor är det nya sättet att läsa på, då ska vi inte bara förbjuda saker, säger Lars Palm.

– För att somna behöver vi koppla av, minska snurret i huvudet och vår förväntan på att det ska hända något, som att vi ska kontakta någon eller själva bli kontaktade. I den mån de här elektroniska prylarna innebär en mental anspänning så motverkar de att man somnar. Men att till exempel lyssna på lugn musik från sin dator eller sin telefon kan underlätta insomnandet för en del, och då ska man se det som en möjlighet och inte som ett problem. Det är aktivt tittande, spelande och chattande som man bör se upp med, säger Lars Palm.

Att tonåringar har svårt att somna är heller inget konstigt, och inget som uppstått med it-åldern.

Tonåringars sömnproblem inget nytt

– Att vilja stanna uppe längre och ha svårt att komma till ro på kvällen hör tonårstiden till. Problemet är inte nytt, säger Lars Palm.

Han konstaterar också att studien redan kan betraktas som ”gammal”, trots att den är helt nypublicerad.

– Datan samlades in 2012 och planeringen för studien gjordes kanske ett eller två år tidigare. Sedan dess har de här elektroniska prylarna blivit mycket mer integrerade i ungdomars liv och fyller många fler funktioner. Eftersom teknikutvecklingen går så fort kommer vi alltid att ligga efter när sådana här undersökningar görs, säger han.

Studien publiceras i veckans nummer av British Medical Journal.

Sömnråd för barn och ungdomar

Regelbundna tider för sängdags och uppstigning (inga stora avsteg till exempel under helger).

Lugn och ro minst en timme före sängdags.

Koppla bort tv, dator, mobiltelefon och surfplattor i god tid.

”Både i skolan och hemma hanterar barnet i stor utsträckning själv tv, datorer, läsplattor och mobiltelefoner, varför det finns risk för överstimulering som kan störa barnets dygnsrytm. Vid sömnstörning är det speciellt viktigt att barnet har ett ”skärmfritt” sovrum. Under skolbarnsåren finns risk att föräldrarna börjar tappa greppet om sitt barns sömnbehov, sömnvanor och sömnproblem.”

”Under puberteten förskjuts ofta sömnrytmen och insomnandet sker senare. Ungdomar har behov av cirka nio timmars sömn per dygn, med stora individuella variationer. I realiteten sover många ungdomar för lite under skolveckorna och tar igen sin sömnskuld under helgerna. Många har då svårt att somna på söndag kväll och är trötta på måndag morgon, vilket kan bidra till dygnsrytmstörningar. Stöd och ramar från föräldrar kan motverka dessa svårigheter, vilka annars kan leda till inlärningssvårigheter och försämrad livskvalitet för tonåringen.”

Ur Läkemedelsverkets kunskapsdokument ”Sömnstörningar hos barn”, publicerad 15 december 2014.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.