Ett enkelt och billigt myggnät kan användas vid operationer av ljumskbråck. Foto: SVT

Myggnät kan bota ljumskbråck

Uppdaterad
Publicerad

Vanliga myggnät kan bota ljumskbråck lika bra som betydligt dyrare kirurgiska nät. Resultaten från ny svensk forskning kan hjälpa miljontals människor i fattiga länder som i dag inte har råd med operationen.

Var fjärde man drabbas någon gång i livet av ett ljumskbråck. Det är en åkomma som bara kan botas genom operation och ingreppet är ett av världens vanligaste. Förutom i fattiga länder där operationen är alldeles för dyr.

– I Uganda opereras färre än en procent av alla ljumskbråckpatienter, berättar läkaren och forskaren Jenny Löfgren och visar bilder på pojkar och män som hon mött i landet med enorma ljumskbråck som lagt sig som en påse mellan benen.

– Många patienter är jordbrukare men har svårt att arbeta på grund av bråcken och får då svårt att försörja sin familj, berättar hon.

Kan hjälpa miljoner

I dagarna presenterar Jenny Löfgren en doktorsavhandling vid Umeå Universitet med resultat som kan hjälpa de många miljoner bråckpatienter som i dag går obehandlade.

Ljumskbråck innebär att fett och tarmar i kroppen pressas ut genom en öppning i buken mot ljumsken, vilket kan vara mycket smärtsamt och i vissa fall farligt. Bråcket går relativt enkelt att åtgärda med en operation där bukväggen lagas, ofta med hjälp av kirurgiska nät som fungerar som en armering inne i buken och hindrar maginnehållet från att pressas ut igen.

De kirurgiska nät som används har ofta ett för högt pris i många länder. Därför ville Jenny Löfgren och hennes svenska och ugandiska kollegor se om billigare alternativ skulle fungera lika bra.

1 dollar i stället för 125

Jenny Löfgren lägger fram två bitar förvånansvärt lika vita nät på sitt skrivbord.

– Det ena nätet är ett kirurgiskt nät som ofta används vid ljumskbråckoperationer. Det kostar 125 dollar att köpa i Uganda,  säger hon och pekar sedan på det andra nätet.

– Det här är en bit myggnät från Indien som vi använde i studien. Det kostar knappt en dollar.

Ingen skillnad mellan näten

Över trehundra personer i östra Uganda som opererades för ljumskbråck ingick i undersökningen och följdes därefter upp ett år efter operationen. Hälften av patienterna fick ett dyrare, kirurgiskt nät inopererat och den andra hälften en bit myggnät.

– Vi har inte lyckats visa någon skillnad alls mellan näten vad gäller patientnöjdhet, komplikationer och risk för att bråcket kommer tillbaka. Det är kostnaden som är skillnaden, säger Jenny Löfgren.

Det här är den första större studien som undersökt om ljumskbråck verkligen går att bota lika säkert och effektivt med hjälp av myggnät som med dyrare nät. Jenny Löfgren hoppas nu att resultatet ska leda till att fler får råd med operationen.

– Det kommer gagna de många miljoner fattiga bråckpatienter som finns i världen. De kan få en bättre operation utan att det kostar mer, säger Jenny Löfgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.