Se klippet där havsexperten Tom Arnbom förklarar hur den oäkta karettsköldpaddan kan korsa Stilla havet. Foto: Birgit Leistmann-Walsh, Pexels

Mysteriet är löst: Så tar sig havssköldpaddan från Japan till Mexiko

Uppdaterad
Publicerad

Det har länge gäckat forskare hur den oäkta karettsköldpaddan kan finnas i mexikanska vatten när dess födelseplats är vid den japanska kusten. En ny studie visar att det är väderfenomenet El Niño som skapar en värmekorridor vilket gör det möjligt för sköldpaddan att simma hela vägen.

Den oäkta karettsköldpaddan är en havssköldpadda som föds och förökar sig längs med Japans kust. Där blir de flesta också kvar men en liten del ger sig ut på en resa till nya jaktmarker, till den mexikanska kusten över 12 000 km bort. 

Nu har forskare tagit reda på hur det är möjligt för den oäkta karettsköldpaddan att göra resan. Det är väderfenomenet El Niño som skapar en värmekorridor. Studien är publicerad i Frontiers in Marine Science.

El Niño – ett oregelbundet fenomen

El Niño sker med ett intervall på två till sju år. Det är en försvagning av passadvindarna vilket ger effekter på nederbörden runt om Stilla havet men det skapar också varma vattenströmmar. 

I mitten av Stilla havet är det för kall vattentemperatur för att sköldpaddorna ska överleva men under El Niño bildar strömmarna en varm korridor som de kan följa hela vägen till Mexiko, en resa som tar lite mer än tre år.

– Jag tycker det här är jätteintressant. Det här kanske kan förklara hur andra djur kan sprida sig över världen, att det handlar om fenomen som bara händer då och då, säger Tom Arnbom, docent i ekologi och havsexpert på Världsnaturfonden.

Bara ett fåtal påbörjade resan

Forskarna gjorde upptäckten genom att märka 231 sköldpaddor med satellitspårningsinstrument. Av dessa var det bara sex sköldpaddor, tre procent, som gav sig ut på den långa resan över havet. Och endast två sköldpaddor lyckades ta sig hela vägen fram, resten vände tillbaka.

Forskarna vet inte varför så få av sköldpaddorna väljer att göra resan. Att vissa individer vänder om tror de beror på att de inte hinner över till Mexiko under den tid korridoren är öppen.

Svårt att skydda dem

Den oäkta karettsköldpaddan är utrotningshotad, nu när forskarna hittat dess migrationsrutt hoppas de att det ska hjälpa till med bevarandet av arten. Men rutten är lång och det är svårt att införa åtgärder som exempelvis fiskeförbud.

– Det här är ju ett hav som ingen äger. Det är mycket enklare att införa skydd för arter som finns längs kusterna, säger Tom Arnbom.

I stället får insatser göras där de berörda länderna har kontroll. Något som inte är helt ovanligt för arter har med långa migrationssträckor.

– Länderna får bevara sköldpaddspopulationerna på varsitt sätt fast man kanske bör bevara dem tillsammans, säger Tom Arnbom.

Se klippet ovan där Tom Arnbom förklarar närmre hur det går till när den oäkta karettsköldpaddan korsar Stilla havet.

Fakta: El Niño

El Niño betyder gossebarnet på spanska och är ett meteorologiskt oceanografiskt fenomen som sker vid Stilla havet. Under El Niño-år försvagas passadvindarna vilket leder till att cirkulationen i Stilla havet försvagas och att den östra delen av oceanen täcks av varmt ytvatten. Det varma ytvattnet värmer upp atmosfärens lägsta skikt och gör att regn som brukar vara över den indonesiska övärlden flyttas öster ut. Det här påverkar vädret, nederbörden ökar i östra Sydamerika medan det blir torka i Sydostasien på grund av det förändrade lufttrycksmönstret. 

Källa: Nationalencyklopedin 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.