Mysteriet kring Snömannen kan vara löst

Publicerad

Forskare har via DNA i upphittade hårstrån lyckats lösa gåtan kring vem den mytomspunna Yetin är – inte alls en påhittad figur utan en uråldrig varelse.

Snömannen, eller Yetin, är en mytologisk apliknande varelse som sägs leva högt upp bland Himalayas ogästvänliga bergstoppar. I århundraden har sherpas och bergsbestigare berättat att de sett odjuret, men berättelserna har viftats bort som sagor i stil med de om Loch Ness-odjuret och Bigfoot.

Men nu har en brittisk forskare hittat vad han tror är Yeti-DNA som kan lösa gåtan.

Hårstrån leder till uråldrig isbjörn

Det är med hjälp av två hårstrån som den brittiska genforskaren Bryan Sykes vid Oxforduniversitetet lyckats göra sin upptäckt, skriver The Independent. Det ena hårstrået hittades i Ladakh i västra Himalaya och det andra över 100 mil därifrån i Bhutan.

Håren har genomgått avancerade DNA-tester och jämförts med otaliga djur tills professor Sykes till slut fick en hundraprocentig matchning – med en 120.000 år gammal isbjörnsskalle funnen på Svalbard.

– Det här är ett helt överraskande resultat som tog oss alla på sängen. Men jag tror inte att det innebär att urtida isbjörnar vandrar runt i Himalaya, säger Bryan Sykes till The Independent.

Tidigare outäckt hybrid

I stället tror Sykes att Snömannen kan vara ett tidigare oupptäckt isbjörnssläkte, en hybrid som korsats med brunbjörn.

I årtionden har kryptozoologer, de som studerar varelser vars existens är omtvistade, hävdat att Yetin existerat och känt sig åsidosatta av vetenskapen. Men Bryan Sykes håller inte med.

– Bigfootologer och andra entusiaster tycks tro att de ratats av vetenskapen. Men vetenskapen ratar ingenting, allt den gör är att undersöka bevisen och det är vad jag gjort nu.

Det finns dock ännu inga uppgifter om DNA-bevis på Storsjöodjurets, Loch Ness-odjurets eller Chupacabras existens.

Snömannen

  • Kallas även Yeti, ett namn som tros komma från tibetanskans yeh-teh – klippbjörn.
  • Sägs leva högt upp i Himalayabergen och den tibetanska högplatån.
  • Berättelser om Yetin finns hos tibetaner och sherpas sedan hundratals år tillbaka. Under 20- och 30-talen blev rapporterna om varelsen vanliga i västerländska medier.
  • Flera bergsbestigare har berättat om mystiska fotspår funna på Mount Everests snötäckta bergväggar, bland annat vittnade Edmund Hillary, den första som besteg Everest, om detta.
  • 1951 publicerade den brittiska bergsbestigaren Eric Shipton en bild på ett påstått Yeti-fotavtryck, något som skapade Snömannen-feber världen över.
  • Reinhold Messner, den första som besteg Everest utan syrgas, har studerat varelsen sedan han säger sig ha mött Yetin i Tibet 1986. Hans efterforskningar stödjer professor Sykes fynd, bland annat ett 300 år gammalt dokument från Tibet som beskriver en ”Chemo”, ett annat namn på Yetin, som ”en björnart som lever i ogästvänliga bergsområden”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.