Teleskopet vid Arecibo-observatoriet i Puerto Rico är ett av världens största radioteleskop. Foto: TT

Mystiska signaler från en av våra grannstjärnor förbryllar forskarna

Uppdaterad
Publicerad

Astronomer har lyckats snappa upp ”märkliga” radiosignaler från en stjärna som ligger relativt nära vårt eget solsystem, ”bara” elva ljusår bort. I nuläget har de ingen vattentät förklaring till vad det är de har lyckats observera.

Forskare vid Arecibo-observatoriet i Puerto Rico förbryllas av sin senaste upptäckt, efter att de i april och maj i år studerat och spelat in radiosignaler från flera stjärnor i vårt relativa närområde.

sin hemsida förklarar de hur de har upptäckt ”mycket märkliga” och till synes unika radiosignaler från en röd dvärgstjärna, vid namn Ross 128, ungefär elva ljusår bort från jorden. Med astronomiska mått mätt är det relativt nära vårt eget solsystem.

LÄS MER: Jätteanläggning ska söka signaler i rymden

Unika i sitt slag under observationerna

Forskarna understryker att observationer från liknande stjärnor i samma ”grannskap” i rymden inte gett några liknande resultat.

”Vi upptäckte att dessa signaler var mycket märkliga under den sekvens på tio minuter som vi lyckades fånga in,” skriver Abel Méndez, forskningsledare vid ett rymdlaboratorium vid Puerto Ricos universitet, och fortsätter:

”Vi tror inte att dessa signaler består av elektromagnetiska störningar eftersom de är unika för Ross 128 och observationer från andra stjärnor precis i stunderna före och efter inte visade på något liknande.”

Tre möjliga teorier

Så vad var det då som orsakade de okända signalerna? Forskarna uppger att de i nuläget faktiskt inte med säkerhet kan svara på den frågan, men har tre huvudsakliga teoretiska förklaringar:

Det skulle antingen kunna röra sig om ett solutbrott (en ”flare”) från Ross 128:s yta, en annan himlakropp som passerade framför stjärnan under observationen eller ett utbrott eller explosion på en planet eller annan satellit i en yttre omloppsbana till Ross 128.

LÄS MER: Signal från rymden uppsnappad

”Utomjordingar längst ner på listan”

Samtidigt finns luckor i samtliga dessa teorier, och forskare hoppas nu i veckan kunna samla in nya data, från fler teleskop runt om på vår egen planet, för att kunna dra några nya slutsatser.

”För de som undrar är den återkommande hypotesen kring utomjordingar längst ner på listan över många andra, bättre förklaringar,” skriver Abel Méndez.

LÄS MER: Astronom: ”Sänd ut internet till utomjordingar”

Har du själv någon gissning kring vad som har orsakat de mystiska signalerna? På rymdlaboratoriets hemsida finns ett formulär där forskarna ber om omvärldens åsikter om upptäckten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.