Foto: Christine Olsson/Scanpix, TT

Myt att homosexuella flyr småstaden

Uppdaterad
Publicerad

Att storstaden har en särskild dragningskraft på homosexuella, är en sanning med modifikation.

Det menar forskaren Thomas Wimark som har undersökt homosexuellas flyttmönster till och från storstäder i Sverige.

Wimarks avhandling Beyond Bright City Lights: The Migration Patterns of Gay Men and Lesbians bekräftar visserligen den vedertagna sanningen att homosexuella i högre grad än heterosexuella, bor i större städer som Malmö, Göteborg och Stockholm. Men den visar också att motiven till varför man flyttar har förändrats radikalt.

– I dag är motiven till varför man flyttar i princip desamma för homosexuella som för heterosexuella. Man vill ha fler möjligheter, storstadspuls, större utbud och ökad chans att hitta en partner. Och precis som många heterosexuella par väljer homosexuella par att flytta från storstaden när man har fått barn, säger Thomas Wimark.

Flykt från småstad i äldre generationer

För inte så länge sedan såg det helt annorlunda ut vilket blir tydligt i Wimarks intervjustudie med äldre generationer. Personer som i dag är 50 år och äldre upplevde att det inte fanns något annat alternativ än att flytta till en större stad, för att kunna komma ut och leva som homosexuell. Att komma ut var för många huvudorsaken till varför man flyttade till en storstad.

I dag är samhällsklimatet ett helt annat konstaterar Thomas Wimark.

– Vad som förvånade mig mest var att själva homosexualiteten har så liten betydelse i yngre generationers flyttmotiv. Att det i stället är individens livsloppsbana som avgör hur och varför man flyttar eller bor kvar på en plats.

– Det tyder på att homosexuella förväntas följa i stort sett samma livsmönster som heterosexuella och att det därför inte finns några större skillnader i motiven för en flytt.

Storstaden ratas för barnens skull

En tydlig skillnad är dock att fler homosexuella män än kvinnor bor i storstäder.

– En förklaring kan vara att lesbiska par skaffar barn i högre utsträckning än homosexuella män i parförhållande. För barnens skull väljer man att bo kvar på mindre ort eller väljer att flytta från storstad till småstad.

Källor:
Thomas Wimark är doktor i kulturgeografi vid Stockholms universitet och hans avhandling Beyond Bright City Lights: The Migration Patterns of Gay Men and Lesbians, består av fyra delstudier varav en är samförfattad med John Östh vid kulturgeografiska institutionen vid Uppsala universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer