Myten om åtta timmars sömn

Uppdaterad
Publicerad

Många tror att vi behöver minst åtta timmars sammanhängande sömn per natt annars kan livet blir rena mardrömmen. Men nu visar resultatet från en 16 år lång forskning att det är en ren myt.

I själva verket tycks den normala sömncykeln vara att vi sover i två perioder under kväll och natt. Alltså först sover vi fyra timmar för att sedan vakna i en eller två timmar då vi kan göra helt andra saker. Sedan är det dags att somna om och sova fyra timmar till innan du får stiga upp ur sängen för att börja en ny dag.

Att vakna under natten är en del av den mänskliga fysiologin enligt flera forskare, uppger BBC News.

Historikern Roger Ekirch på universitetet Virginia Tech menar, efter att ha studerat mängder med litteratur, att det uppdelade sovmönstret sågs som helt naturligt fram till slutet av 1600-talet.

Då började natten ses som en tid för normala aktiviteter istället för en plats som befolkades av brottslingar, prostituterade och fyllon – mycket tack vare gatubelysningens intåg, menar Ekirch. Natten blev ”hipp” och att tillbringa många timmar i säng ansågs plötsligt som slöseri med tid.

Men forskarna menar alltså att vi med denna utveckling gick ifrån människans natur med två sömnperioder under natten. Roger Ekirch tror att många av den moderna människans sömnproblem kan förklaras med detta.

-Under större delen av evolutionen sov vi på detta sätt. Att vakna upp på natten är en del av den mänskliga psykologin, säger han.

Att tro att man måste sova åtta timmar sammanhängande kan alltså i själva verket öka stressen. Så alla ni som vaknar på nätterna med panik för att ni inte får minst åtta timmars sammanhängande sömn kan alltså ta det lugnt, ska man tro forskarna så har ni har bara fått tillbaks ett normalt sömnmönster.

Anita Hallberg Egervall

Frida Pettersson Normark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.