Foto: Thomas Park/UIC

Nakenråttan överlever extrem syrebrist

Uppdaterad
Publicerad

Den fula, men beundransvärda ökenråttan överraskar igen. Förutom att de lever länge, knappt får cancer och inte känner smärta, visar ny forskning att de kan överleva 18 minuter utan syre.

Nakenråttan lever i trånga underjordskolonier, i halvöknar i östra Afrika. Så många som 100 stycken kan sova tillsammans i trånga tunnlarna, med så låga syrenivåer att det lätt skulle ta kål på vilket annat däggdjur som helst. 

– Vid syrenivåer som skulle döda en människa på några minuter, så kan nakenråttan överleva i fem timmar, säger Thomas Park, en av forskarna till studien. 

Forskningen publiceras i tidskriften Science.

Andas bör man annars dör man

Hos människor och andra däggdjur är syre livsviktigt för cellandningen. Det är den process som gör att syre tillsammans med sockerarten glukos omvandlas till energi till våra celler. Utan syre slutar kroppen fungera.

Det har man trott gällt alla arter. Fram tills nu.

Fruktos som bränsle

När ökenråttor utsattes för total syrebrist klarade de sig hela 18 minuter.  De förlorade visserligen medvetandet, och deras andning och hjärtfrekvens minskade, men så fort de fick syre igen fungerade de som vanligt, och utan bestående men. 

Forskarna visade att ökenråttorna kunde komma runt problemet med syrebrist, eftersom de kan få energi till viktiga organ ändå – metabolismen slås om så att den baseras på fruktos i stället för glukos. Så kallad anaerob respiration.

Tas upp överallt

Fruktos kan hos människor och andra djur bara tas upp av levern. Hos ökenråttan kan den tas upp av all vävnad, och därför överleva syrebrist.

– Det här är det första beviset att däggdjur kan använda sig av fruktos som bränsle, säger Gary Lewin som också är forskare i studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.