En tugga till... Foto: Gorm Kallestad/TT

När det blir för mycket av det goda

Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen göra dig lite klokare. I dag: Julbordets konsekvenser

Mättnaden kan infinna sig redan vid sillen. Men det är ändå svårt att sluta äta. Så det lastas på flera tallrikar, trots att kroppen börjar säga stopp och skärpet skaver i midjan.

Det är då det händer. Känslan av illamående infinner sig och så tröttheten, som inte blir bättre av efterrätt, och kanske lite choklad på det.

Varför drabbas vi av denna julbordskoma?

Det som händer när vi äter för mycket är att magsäcken börjar pressa mot de omgivande organen, som levern och lungorna.

I värsta fall kan funktionen hos dessa påverkas negativt och göra oss obekväma. Även diafragman, alltså vår viktigaste andningsmuskel, kan påverkas – och göra det lite svårare att andas obehindrat.

Det ryms runt en liter i magsäcken utan påfrestningar. När det blir mer börjar det märkas. Samtidigt är kroppen mycket flexibel. Även när den utsätts för julens frestelser.

Krävande matsmältning

Men så handlar det ju om att smälta all denna ofta rätt feta mat.

Det kräver energi, samtidigt som mer blod måste passera tarmarna för att syresättningen ska kunna fungera optimalt, vilket innebär mindre blod i andra delar av kroppen.

Kroppen börjar också producera mer magsyra för att bryta ner maten, vilket kan leda till ett visst illamående.

Obehaget blir inte mindre av att kroppen försöker göra sig av med den luft som följde med maten ner i magen, vilket kan orsaka rapningar och sura uppstötningar.

Så vad göra?

Ja, förutom att ta det lite lugnt, och försöka att begränsa själva matintaget, så kan det vara en god idé att dricka ett eller ett par glas vatten innan maten.

Det kan dels ta udden av den värsta hungern, men även hjälpa kroppen att smälta maten på ett bättre sätt.

Sedan får man vila och låta kroppen göra sitt. Det är ju trots allt jul.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet