Foto: Ilker Svilen Milev/FreeImages

Gamla jullåtar gör comeback i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag fram till jul kommer vetenskapsredaktionen att göra dig lite klokare. I dag: vilka jullåtar lyssnar man på i rymden?

Nu står julen för dörren och endast en dag återstår innan julafton. Det räcker med någon timme ute i julhandeln för att få sig en rejäl dos av julmusik. Ur butikernas högtalare, inne på caféernas och från tv:ns julunderhållning strömmar tonerna mot oss.

Men ljud som sänds ut i etern försvinner inte bara i tomma intet när det passerat oss. Det transporteras bara vidare, bort från vår planet och ut i det stora universum.

Musikdebut i rymden

Eftersom radiovågorna som bär jullåtarna färdas med ljusets hastighet kan man lista ut var i rymden de befinner sig. De jullåtar vi lyssnade på för ett år sedan borde idag befinna sig ungefär ett ljusår bort.

Mariah Carreys nu mer ofta spelade jullåt, ”All I want for Christmas is you”, spelades för första gången 1994, åtminstone på vår planet. Just nu närmar den sig stjärnan Vega som befinner sig 25 ljusår bort. Om bara 3 år, kommer Vega att för första gången höra den juldänga som så många år i rad har toppat listorna över mest spelade jullåtar på vår planet.

Går man längre tillbaka i tiden, till en av de tidigaste jullåtarna, som ”White Christmas”, inspelad av Bing Crosby 1942, kan vi ta oss ännu längre ut i rymden för att få höra den. Den har redan passerat 70 ljusår bort och kan nog redan klassas som en klassiker, även i rymden.

Givetvis krävs det även en radiomottagare för att fånga upp de ljudvågor som passerar i rymden. Men finns det liv i rymden så finns det nog radioapparater.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet
Mer Vetenskap
Mer Nyheter