Blixtar och blixtnedslag kan vara betydligt mer komplexta och innehålla mer energi än vad foskarna tidigare har trott. Detta då nya studier tyder på att vissa blixtar innehåller en ovanlig form av gammastrålning, så kallad TGF.
Gammastrålning uppstår normalt sätt bara i extrema miljöer, till exempel i kärnfusioner inuti solen eller från avlägsna exploderande stjärnor. Men TGF är mycket korta men intensiva skurar av gammastrålar som produceras i jordens atmosfär.
Att TGF finns i jordens atmosfär har forskarna vetat länge, men då TGF-blixtarna är extremt snabba är de svåra att studera. Man har till exempel aldrig lyckas fastslå varifrån TGF-blixtarna kommer.
Enligt Nasa förekommer ungefär 500 TGF-blixtar varje dag på jorden.
Forskare har konstaterat att alla blixtar inte innehåller gammastrålningen. Men går det att koppla TGF till vissa blixtnedslag är det ett bevis på att blixtar är betydligt mer komplexa och innehåller mer energi än vad man tidigare trott.
– Vi vet att blixtar har ett nära samband med dessa blixtar av gammastrålar, men vi vet inte mekanismens orsak och verkan ännu, säger Doug Rowland, en av de ansvariga för Nasas blixtstudier.
– Ett av målen med Firestation är att studera så många TGF och blixtoväder vi kan, för att se vilka typer av blixtnedslag som producerar gammastrålning och vilka som inte gör det.
Utrustningen som Nasa ska använda för att studera blixtarna från rymden kallas Firestation och började monteras på rymdstationen ISS i lördags. Utrustningen transporterades till rymdstationen med den japanska rymdfärjan Kounotori-4 och ska nu under en månads tid sättas på plats med hjälp av en robot.
Nasa ska studera blixtarna under ett års tid.