Sonden som bär budskapet, Voyager 1, skickades iväg för 40 år sedan och är nu drygt 20 miljarder kilometer från jorden. Foto: TT

Nasa har avgjort tävling om rymdmeddelande

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har nu kommit fram till vilket meddelande som ska bli mänsklighetens budskap ut i rymdens evighet.

”Vi erbjuder vår vänskap över stjärnorna. Ni är inte ensamma”.

Så lyder det budskap från vår planet som kommer att eka ut i oändligheten. Detta sedan den amerikanska rymdstyrelsen Nasa avgjort en tävling bland allmänheten om ett meddelande som ska sändas till rymdsonden Voyager 1, och som bland annat är tänkt att eventuella civilisationer ska hitta i framtiden.

Segraren i tävlingen är en Oliver Jenking, som är ivrigt aktiv på sitt Twitterkonto.

Presenterades av ”Kapten Kirk”

Sonden skickades iväg för 40 år sedan och är nu drygt 20 miljarder kilometer från jorden. Sonden är utformad så att det i princip ska gå att tolka innehållet i dess meddelanden av vilken mottagare som helst i framtiden.

Och det var inte vem som helst som offentliggjorde budskapet till våra eventuella grannar. William Shatner, som spelade Kapten Kirk i tv-serien Star Trek, läste upp budskapet hos Nasa i Houston innan det skickades till Voyager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.