Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör astrofysikern Scott McIntosh teori om framtida solstormar: ”Skulle vara en verklig katastrof”. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Nasa: ”Vi kan träffas av en solstorm när som helst”

Publicerad

En kraftig solstorm skulle kunna slå ut vattensystem, banker och kommunikation på en gång. Det finns ett ständigt hot från rymdväder, som solstormar, berättar Yari Collado-Vega i Vetenskapens värld – Solstorm.

– Vi har ett mycket viktigt jobb, det handlar om människoliv, säger Yari Collado-Vega, avdelningschef på Nasas byrå för väderanalys.

Yari Collado-Vega försöker tillsammans med sina kollegor förutse när nästa solstorm kan komma, för att bland annat skydda satelliter och astronauter.  

– Astronauter kan utsättas för farligt hög strålning. Vi måste se till att de är säkra i rymden, så vi behöver kunna förutsäga sådana händelser, säger hon. 

– Vi kan träffas av en solstorm när som helst. De förekommer ganska ofta. 

”20 minuters förvarning” 

Solstormar behöver också förutses för att vi ska kunna skydda samhället. Den brittiske meteorologen Simon Machin informerar statliga myndigheter om hotbilden från rymdväder. 

– Vi måste kunna förutsäga när de eventuellt når jorden och hur allvarliga följder som kan drabba oss, säger han. 

Han berättar att de långsammare solstormarna kan ge oss tre, fyra dygns förvarning innan de slår till. 

– Men de snabbare ger oss bara 15–18 timmars förvarning. 

Och somliga färdas så snabbt att vi bara får några minuters förvarning. 

– I värsta fall får vi bara 20 minuters förvarning för att förbereda oss på vad som kan hända. 

Se Vetenskapens värld: Solstorm på SVT Play eller den 24/4 klockan 20 på SVT2.

Rymdväder

Solfläckscykeln är tidsperioden mellan det tillfälle då antalet solfläckar på solen når sitt minimum och nästa gång det inträffar. Antalet solfläckar varierar kraftigt med en cykel om i medeltal elva år.

Solfläckarna är ett mått på hur aktiv solen är. Ju fler solfläckar desto större sannolik för solstormar och chans att även se norrsken.

I december 2019 gick solen in solfläckscykel 25 som förväntas nå sitt maximum i mitten av 2025.

Källa: National weather service

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.