Stor studie: Vaccineringstakten av mässling har saktat in

Uppdaterad
Publicerad

Takten på mässlingsvaccineringen har avtagit senaste decenniet i låg- och medelinkomstländer. Till följd av det dog 83 000 barn i mässling under bara ett år, visar en ny studie i Nature. Bristande ledarskap och rädsla för vacciner är några av förklaringarna. 

Vaccin är ett billigt och effektivt skydd mot mässling och har rekommenderats av WHO sedan 1974. En dos av vaccinet ger ett livslångt skydd. 

Trots det beräknas över 17 miljoner personer ha insjuknat i mässling, de flesta barn, och mer än 83 000 barn under fem år har dött bara under 2017, enligt en artikel i tidskriften Nature. 

Politisk instabilitet orsak

Forskarna undersökte mer än 100 länder i låg- och medelinkomstländer de senaste 20 åren. Mellan 2000 och 2010 ökade andelen vaccinationer i de studerade områdena. Men mellan 2010 och 2019 avtog ökningen. I vissa länder har det till och med minskat, visar studien. 

Anna Mia Ekström, professor i global infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet menar att det ofta är i politiskt eller ekonomiskt instabila länder som vaccineringen har avtagit eller minskat. 

– Vi har problem i Angola och i norra Nigeria med terrororganisationen Boko Haram.  Vi ser också i Afghanistan att det är väldigt få barn som får mässlingsvaccin, runt 10 till 12 procent, vilket är extremt lågt. Det beror på att ledarskapet brister, säger hon.

Svårt komma fram till landsbygden

Det finns även stora skillnader inom länderna. På landsbygden är det sämre täckning av mässlingsvaccinering än i städerna. Anna Maria Ekström menar att det beror på att sjukvården inte når ut till landsbygden med leveranser och även att det saknas folk som kan driva kampanjer för att övertyga föräldrarna att deras barn ska vaccineras. 

– När det gäller en sådan här smittsam sjukdom är det allvarligt eftersom då finns delar av befolkningen som är oskyddade och en epidemi kan ta fart väldigt lätt. Det är oroande, säger hon.

Ytterligen en förklaring till att vaccineringsgraden har saktat ned är en tilltagande skepsis mot vaccinering. Framförallt finns den misstron i rika länder, men den har även ökat i låg-och medelinkomstländer det senaste decenniet. Tillgången till internet är en förklaring, berättar Anna Mia Ekström. 

– Det finns en framväxande global rörelse med vaccinmotståndare som sprider rädsla för vaccinen på internet.  När rykten sprids så når det ut överallt, väldigt fort. Det är väldigt allvarligt i länder där man fortfarande kämpar med många infektionssjukdomar och där man har bristande resurser att motverka de här falska informationsförsöken, säger hon. 

Risk att folk inte tar covidvaccin

Nu är Anna Mia Ekström oroad att det ska finnas en rädsla för även för covidvaccineringen. 

– När man inte ens lyckas nå ut med mässlingsvaccin i länder som Afghanistan där en enda dos ger ett livslångt skydd, är extremt billigt och de flesta vet att det räddar barns liv. Då är jag oroad att vi inte är tillräckligt väl förberedda för att få ut covidvaccinationen till dessa områden heller.

Om mässling:

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som bland annat orsakar hög feber och utslag på kroppen. Sjukdomen kan bli mycket allvarlig, till och med livshotande. Ungefär 1 av 1000 som får mässling avlider.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.