Med sina 183 centimeter innehar kung Willem-Alexander genomsnittslängden för nederländska män – längst i världen. Arkivbild. Foto: TT

Ny forskning: Nederländare och letter är längst

Uppdaterad
Publicerad

Nederländska män och lettiska kvinnor är de längsta på planeten. Kortast är männen från Östtimor med en genomsnittslängd på 160 centimeter, och kvinnor från Guatemala, som mäter 149 centimeter från topp till tå.

Snabbast växande är däremot iranska män och kvinnor från Sydkorea. I en del afrikanska länder har däremot människor blivit kortare, i andra har växandet på längden avstannat. Bland dem finns USA, Storbritannien och Finland. Det visar resultatet av den mest omfattande studien av längd någonsin.

Svenska män rasar

Svenska män har rasat ner till en femtondeplats med en genomsnittslängd på 177,5 centimeter, medan kvinnorna nu placerar sig på sjuttondeplats med sina 164,4 centimeter.

Svenska män är i dag drygt sex centimeter längre än vad de var 1896 och kvinnorna är fyra centimeter längre.

Hundra års forskning

Omkring 800 forskare har mätt människans längd under hundra år. Med hjälp av siffror från värnpliktsstatistik och folkundersökningar som mäter hälsa och näringsintag, har forskarna lyckats återskapa längdinformation för 18-åringar från 1914 till 2014.

Resultaten, som publicerats i tidningen E-Life, syftar till att uppmärksamma barns uppväxtmiljö. Barn och ungdomar som får tillgång till näringsrik mat och en bra uppväxtmiljö tenderar att bli längre. Även gener är en viktig faktor.

Fakta: De är längst i världen

Länderna med längst kvinnor 2014

  1. Lettland
  2. Nederländerna
  3. Estland
  4. Tjeckien
  5. Serbien
  6. Slovakien
  7. Danmark
  8. Litauen
  9. Vitryssland
  10. Ukraina

Källa: eLife

Länderna med längst män 2014

  1. Nederländerna
  2. Belgien
  3. Estland
  4. Lettland
  5. Danmark
  6. Bosnien-Hercegovina
  7. Kroatien
  8. Serbien
  9. Island
  10. Tjeckien

Källa: eLife

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.