Kroppens egen dygnsrytm vill att du ska sova på natten, inte hålla på med telefonen. Foto: JSBA

Analys: Ett pris i sömnlöshetens tid

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Årets pris blev ett ovanligt roligt pris som angår alla. För alla måste sova, men det viktiga är att göra det på rätt tid. Det har pristagarna av årets Nobelpris i medicin eller fysiologi lärt oss.

Ulrika Engström

Vetenskapsreporter

Det här är ett pris för vår tid, för alla som kämpar för att kunna sova. Och det är många som lider av sömnsvårigheter idag.

Långt in i arvsmassan finns en gen som ser till att man blir trött när det är dags att sova, och pigg när det är ljust och man ska vara vaken. Kanske måste vi lära oss att ha lite mer förtroende för vår egen genetiskt styrda dygnsrytm, som årets Nobelpristagare har upptäckt. När man försöker kämpa mot den här urgamla mekanismen så märker man hur stark den är.

Telefoner som stör

Det är frestande att vara vaken några timmar mer än vad man borde och sen vakna till när nyhetsflashar klingar till under natten och när det blixtrar till i blått sken så fort vänner hör av sig på sociala medier. Så mycket man inte vill missa.

Det är lätt att tro att de där förlorade nattimmarna kan man ta igen, nästa dag. Men kroppen är inte alls inställd på det. Hjärnan är trött och vill sova men kroppen vägrar, för den rustar för en dag i rörelse, att tänka och att vara uppmärksam.

Kroppen vill inte sova bara för att du vill det.

Sömnbrist leder till sjukdom

Om man ignorerar kroppens egna dygnsrytm för länge blir man inte bara väldigt trött, utan ökar också riskerna att drabbas av fetma och svåra sjukdomar som hjärtinfarkt, stroke och cancer.

Så årets Nobelpristagare har gjort en enorm insats för mänsklighetens bästa, och deras upptäckt angår alla dem som någon gång legat och vridit sig i sängen och förgäves lyckats fånga sömnen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.