Hör SVT:s vetenskapsreporter om sin favorit. Foto: Hasse Holmberg/Jacquelyn Martin/Rick Bowmer/AP/TT

Nobelpris till dödliga virus eller signalmolekyler?

Uppdaterad
Publicerad

Farliga virus som sprids av smågnagare – eller signalmolekyler i vårt immunsystem? I dag tillkännages de första Nobelprisen för 2021. Först ut på plan är priset i medicin/fysiologi.

Bland favoriterna återfinns Karl M Johnson, USA och Ho Wang Lee, Sydkorea, för upptäckten av det farliga hantaviruset som sprids av smågnagare och ger upphov till dödlig blödarfeber.

Andra kandidater är japanerna Toshio Hirano och Tadamitsu Kishimoto för upptäckten av interleukin-6, en signalmolekyl i vårt immunsystem med betydelse bland annat för uppkomsten av svår covid-19.

Forskning om neuroreceptorer med i leken

Även fransmannen Jean-Pierre Changeux, med banbrytande forskning om hjärnans neuroreceptorer, finns med i spekulationerna.

Tidigast klockan 11.30 meddelar Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet vilken eller vilka som kommer att belönas.

Tredelat medicinpris i fjol

I fjol delade amerikanerna Harvey J Alter och Charles M Rice, samt britten Michael Houghton, på medicinpriset. De belönades för forskning som har gjort det möjligt att behandla virussjukdomen hepatit C.

Se klipp på fjolårets vinnare i medicin

Viktiga Nobeldatum

Offentliggörandet av nobelpriset i fysik äger rum imorgon, tisdag. På onsdag får vi reda på vinnaren i kemi och på torsdag släpper vi vetenskapsämnena för att presentera Nobelpriset i litteratur. Sist men inte minst annonseras fredspriset på fredag.

Visste du det här om Nobelpriset i medicin?

111 Nobelpriser i fysiologi eller medicin har delats ut mellan 1901 och 2020 till sammanlagt 222 personer.

12 kvinnor har fått medicinpriset hittills.

32 år var åldern för den yngsta medicinpristagaren någonsin, kanadensaren Frederick G. Banting, som tilldelades medicinpriset 1923 för upptäckten av insulin.

87 år var åldern för den äldsta medicinpristagaren någonsin, Peyton Rous, när han tilldelades medicinpriset 1966 för sin upptäckt av tumörinducerande virus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.