Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Nobelprisvinnaren om försöken att ta fram ett nytt läkemedel mot cancer. Foto: Per Hansson/SVT

Så kan klick-kemi ha banat väg för nytt cancerläkemedel

Publicerad

En av årets nobelpristagare i kemi hoppas kunna använda sin upptäckt för att skapa effektivare läkemedel. Med hjälp av klick-kemi kan forskarna skapa nya ämnen, bland annat ett som de hoppas kunna använda för att bekämpa cancer. 
– Förhoppningen är att patienter som inte svarar på någon annan behandling svarar på denna nya sorts immunterapi, säger Carolyn Bertozzi, en av pristagarna.

En forskartrio bestående av Carolyn Bertozzi, Morten Meldal och Barry Sharpless fick tillsammans 2022 års Nobelpris i kemi för att deras arbete har lagt grunden till så kallad klick-kemi. Upptäckterna handlar om hur man kan bygga molekyler med enkla kemiska reaktioner, och kan användas till att ta fram nya material och läkemedel. 

Carolyn Bertozzi använder klick-kemi för att försöka ta fram ett läkemedel som ska kunna bota cancerformer där vanlig immunterapi inte hjälper. I sitt arbete bygger hon molekyler som hon själv kallar för “gräsklippare”. Med det menar hon att de ska ta bort cancercellernas skydd, ungefär som en gräsklippare klippet en gräsmatta. 

Hör Carolyn Bertozzi berätta mer om “gräsklippar”-molekyler i klippet ovan.

Se mer om Nobelpristagarna i kemi, fysik och medicin i Vetenskapens värld på SVT2 måndagen den 5 december 20:00, eller hela serien Nobel 2022: Porträtten när du vill på  SVTplay.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer