Rainer Weiss och Barry Barish kommenterar den senaste upptäckten. Foto: TT

Nobelpristagare hyllar ny upptäckt

Uppdaterad
Publicerad
Först blev det ett Nobelpris för upptäckten av gravitationsvågor. Nu presenteras ännu ett genombrott. SVT har fått Nobelpristagarnas kommentar.

Den första upptäckten av gravitationsvågor från kolliderande svarta hål presenterades i februari i fjol.

De tre amerikanska forskarna Rainer Weiss, Kip Thorne och Barry Barish tog initiativet till forskningsprojektet Ligo, som låg bakom upptäckten. För två veckor sedan tillkännagavs det att de får årets Nobelpris i fysik.

Dessförinnan presenterades ännu en upptäckt av gravitationsvågor från kolliderande svarta hål. Och nu kommer alltså nästa genombrott – gravitationsvågor och ljusvågor från kolliderande neutronstjärnor.

Lyckliga pristagare

När SVT Vetenskap ber om en kommentar från Rainer Weiss och Barry Barish så är det två lyckliga Nobelpristagare som svarar. 

– Det faktum att man nu lyckats detektera gravitationsvågor från kollisionen av två neutronstjärnor och nästan simultant kunnat se gammastrålning och utforska händelsen med vanliga astronomiska instrument gör att dörren öppnats på vid gavel till det vi kallar ”multi-budbärar-astronomi”, berättar Weiss.

Nytt forskningfält

För första gången kan forskarna på allvar studera universum med hjälp av både vanligt ljus och gravitationsvågor.

Barry Barish instämmer:

– Vår första upptäckt av en kollision mellan två svarta hål bekräftade Einsteins förutsägelse av gravitationsvågor. Det var ett betydande test av den allmänna relativitetsteorin och gav nya insikter om svarta hål. Men den här nya observationen av en kollision mellan två neutronstjärnor, som samtidigt kunnat ses med vanliga astronomiska instrument, lägger grunden för ett helt nytt forskningsfält, säger Barry Barish.

Mycket hemlighetsmakeri

Trots att upptäckten egentligen gjordes redan i augusti har hemlighetsmakeriet varit stort.

– Jag råkade nämna att det var något spännande på gång när vi höll presskonferens om Nobelpriset i förra veckan. Och bara det orsakade rabalder bland mina kollegor. Så du får lova att inte säga något innan upptäckten offentliggörs. Annars lär jag få gömma mig i en grotta snarare än att komma till Stockholm för Nobelprisceremonien i december, skämtar Rainer Weiss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer