Foto: TT

Nordiska dieten bra för hälsan

Uppdaterad
Publicerad

Den nordiska dieten, om den består av bär, rotfrukter, svamp, rapsolja och viltkött, kan vara väl så bra för hälsan som den upphaussade medelhavskosten. Det hävdar danska forskare i en studie som presenteras vid europeiska hjärtkongressen i Barcelona, uppger Sveriges Radio.

Även tidigare studier har antytt att den nordiska maten är bättre än sitt rykte. Den kan både minska midjemåttet och risken för hjärtkärlsjukdomar.

– Vi har ju under de senaste decennierna vant oss vid att äta en mer amerikaniserad diet. Så vi ska tillbaka till rötterna och se efter vad vi kan producera som smakar fantastiskt i de nordiska länderna. Och så ska vi lära oss av gamla recept som vi kan modernisera till att smaka fantastiskt med nordiska råvaror, berättar Thomas Meinert Larsen är docent vid Köpenhamns universitet, till  Sveriges Radio.

I studien jämförde forskarna effekten av den nordiska kosten med vanlig mat. Efter ett halvår kunde man se att de som åt den nordiska dieten, med mer bär, svamp, fullkornsbröd, fisk, kött från vilda djur och grönsaker som kål och baljväxter, gått ner mest i vikt. De sänkte också sina riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.

Sveriges Radio skriver att den nordiska dieten länge varit trendig i Danmark, med lyxkrogen Noma som föregrundsgestalt (Noma står för just ”nordisk mat”), men nu är frågan om kosten kan konkurrera ut medelhavsdieten.

Thomas Meinert Larsen lyfter fram dieternas likheter, till exempel har båda mycket olja.

– Medelhavskosten fokuserar mycket på olivolja, men det kan vi ju inte producera här i Norden. Vi har rapsolja i stället och den har många liknande egenskaper, säger han till SR.

Fakta/Nordiska dieten

  • Bygger på 15 grupper av livsmedel.
  • Tonvikten ligger på fullkorn och säsongens grönsaker.
  • Fisk och vegetariskt minst två gånger i veckan.
  • Vilt, kyckling eller kött högst tre gånger i veckan.
  • Mindre portioner och inga halv- eller helfabrikat.

Källa: Den nordiska dieten (Bonnier Fakta)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.