Nu är det fastslaget – Dinosaurierna utrotades av meteoritnedslag

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan en stor internationell forskargrupp slå fast att det var ett gigantiskt meteoritnedslag som satte punkt för dinosauriernas tid på jorden. En genomgång av forskningen på området kombinerat med nya analyser visar att andra teorier om den stora massutrotning som skedde för 65 miljoner år sedan helt enkelt inte håller, enligt material som publiceras i tidskriften Science.

Meteoritteorin lanserades redan för trettio år sedan och 1991 upptäcktes en 200 km vid krater i Mexiko, som vid datering visade sig ha uppstått vid samma tid som dinosaurierna försvann. Det har lett forskarna att tro att meteoritnedslaget var anledningen till att dinosaurierna dog ut, men alternativa teorier har funnits.

Bland annat har en serie stora vulkanutbrott utpekats som en möjlig orsak till den massutrotning som man vet ägde rum för 65 miljoner år sedan.

Men efter en stor genomgång av vetenskapen på området kombinerat med nya analyser, som presenteras i tidskriften Science, så råder det längre inget tvivel om att det alltså var det enorma meteoritnedslaget i Mexiko, med energier en miljon gånger större än de största atombomber människan byggt, som orsakade dinosauriernas utdöende.

I spåren av denna katastrof följde tsunamis och jordbävningar. De stora mängder stoft som fyllde atmosfären efter nedslaget ledde till att klimatet kyldes ned mycket snabbt och att haven försurades. Sammantaget ledde denna drastiska förändring av miljön på jorden till en stor minskning av artrikedomen globalt sett, och bland de arter som försvann fanns alltså också dinosaurierna.

Olof af Wåhlberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.