Nu vet vi vad grisarna säger

Uppdaterad
Publicerad

Korta grymtningar och framåtpekande öron är tecken på en glad gris. Det visar en ny studie där forskare kunnat tolka grisars känslor. Spela klippet för att se och höra hur grisarna beter sig beroende på hur de mår.

Grisar är mycket sociala djur som ofta använder sig av ljud och grymtningar för att kommunicera. Nu visar en ny studie att ljuden kan berätta för oss hur djuren mår.

– Det är väldigt smarta djur som har komplexa känsloliv. Det är bara vi människor som har haft lite svårt att tolka dem, säger etologen Linda Marie Hannius som forskar kring grisvälfärd vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Höga skrik och korta grymtningar

En internationell forskargrupp med forskare från åtta olika länder har följt drygt 400 grisar genom livet och kartlagt djurens läten i olika situationer. Forskarna har sedan kunnat tolka grisarnas känslor genom att studera deras hjärtfrekvens och beteende i kombination med lätena.

När grisar upplever positiva känslor ger de ifrån sig korta grymtningar med små variationer i ljudstyrka. Positiva känslor visar sig bland annat genom att grisarna utforskar sin omgivning och att deras öron pekar framåt. Det var exempelvis när grisarna fick springa fritt och när kultingar diade från sin mamma som grisarna gav ifrån sig de glada ljuden. En emotionellt positiv situation var också när flockmedlemmar återförenades efter att de varit separerade.

I situationer då grisar inte mår så bra ger de i stället ifrån sig höga skrik eller långdragna grymtningar. Typiska tecken på negativa känslor hos grisar är exempelvis att de står still, ger ifrån sig mycket ljud eller försöker fly. De emotionellt negativa situationerna inkluderade social isolation, bråk mellan grisar, kastrering och hantering inför slakt.

Psykiska måendet påverkar det fysiska

Det här är första gången forskare kartlagt en så stor mängd grisläten från alla grisens livsstadier, och sedan kunnat översätta dem till känslor. Enligt Linda Marie Hannius har tidigare studier kretsat kring hur grisar beter sig när de mår dåligt, medan den nya studien även undersökt hur vi kan veta om de mår bra.

– Förr har det varit väldigt mycket fokus på djurhälsa som i ”är mina djur friska?”, medan den här studien pushar mot att god djurvälfärd även innefattar att de ska må psykiskt bra, säger Linda Marie Hannius.

Men förutom att grisarna mår bättre när de är glada finns det även fördelar för djurägarna.

– Det finns bland annat studier som visar på att när djuren mår bra och de inte är stressade så ökar deras immunförsvar, de tål mer och är inte lika infektionskänsliga. De mår bättre även fysiskt om de mår psykiskt bra, säger Linda Marie Hannius.

App till djurägare

Med hjälp av 7 000 ljudinspelningar har forskarna utvecklat en algoritm som kan berätta för oss om en gris upplever en positiv eller negativ känsla. I framtiden hoppas de att algoritmen kan utvecklas i en app som djurägare kan använda sig av för att förbättra djurhållningen och grisars välmående.

– Våra djur ska inte bara existera, och de ska inte bara inte ha ont. De ska faktiskt också må bra i det system vi håller dem i, säger Linda Marie Hannius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.