Foto: Angelica Loskog/Arkiv

Ny behandling mot cancer upptäckt: ”Enorm potential”

Uppdaterad
Publicerad

En grupp brittiska forskare har tagit fram en ny metod som de anser har ”enorm potential” till att kunna behandla alla typer av cancer, rapporterar BBC.

Forskarna har manipulerat kroppens egna försvar mot tumörer med den så kallade gensaxen Crispr-Cas9, och på detta sätt lyckats lära en T-cell att angripa de flesta former av cancerceller utan att ge sig på friska celler, enligt BBC.

Angelica Loskog, professor i immunterapi vid Uppsala universitet, tycker att den brittiska studien är spännande, men hon tror att den behöver testas ytterligare för att säkerställa att inga friska celler angrips.

– Det finns hundratals olika celltyper i kroppen, så vissa saker måste man helt enkelt testa på människor i slutändan, säger hon till SVT Nyheter.

Enligt Angelica Loskog är det långt kvar innan kriget mot cancern är vunnet men hon är optimistisk.

– Vi har massor av olika terapier på gång och jag tror på kombinationer. Vi börjar ha så många spelare att vi kan börja kombinera dem och det är då det blir riktigt intressant.

Se Angelica Loskogs bilder som kan förklara vad de brittiska forskarna har kommit fram till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.