Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ingen ska behöva gå igenom det här”. Linn Laursen drabbades av extremt illamående under sin graviditet. Foto: Lise Åserud /NTB/Sayed Parwani/SVT

Ny bot mot extremt graviditetsillamående på väg

Uppdaterad
Publicerad

Upp till en tiondel av alla gravida drabbas av extremt illamående. Nu har forskare upptäckt vilket hormon som orsakar illamåendet.

– Jag är väldigt hoppfull om att vi inom kort kan ta fram behandlingar, säger biokemisten Stephen O’Rahilly som ligger bakom den nya studien.

Varje år vårdas 4000 kvinnor i Sverige av extrem svår graviditets-illamående så kallad hyperemesis. Tillståndet kan bli livshotande om kvinnan inte läggs in och får vätska och näring. Idag finns det inte några effektiva behandlingsmetoder,

Väljer att avbryta graviditeten

– Det är ett väldigt besvärligt tillstånd och det är säkert också anledning till att många av de här kvinnorna väljer att avbryta graviditeten fastän den är önskad, säger specialistläkare Marie-Therese Vinnars som forskar på graviditetstillstånd vid Umeå universitet.

Varför vissa kvinnor drabbas av hyperemesis har varit ett mysterium, men nu kan forskare för första gången slå fast ett tydligt samband med ett speciellt hormon.

– Vi har upptäckt att illamående och kräkningar nästan uteslutande beror på ett hormon som heter GDF15, säger Stephen O’Rahilly som är professor i biokemi vid Cambridge University i Storbritannien.

Fostret ökar nivåerna

Hormonet finns naturligt i kroppen och vid en graviditet gör fostret att nivåerna ökar kraftigt hos kvinnan. Vissa kvinnor reagerar på detta med illamående och kräkningar visar studien som publiceras i Nature.

Stephen O’Rahilly och hans forskargrupp visar att kvinnor som redan innan graviditeten har höga nivåer av GDF15 inte alls löper samma risk att må illa och kräkas under graviditeten som kvinnor som har naturligt låga nivåer innan de blir gravida.

Att forskare nu för första gången kan slå fast det här sambandet gör att det finns möjlighet att utveckla nya behandlingar.

Vänja kroppen

– Jag är väldigt hoppfull om att vi inom kort kan ta fram behandlingar, Ett sätt kan vara att hindra kroppens upptag av det här hormonet, säger Stephen O´Rahilly

Ett annat sätt han nämner är att vänja kroppen vid hormonet innan man blir gravid, så att påslaget av GDF15 inte blir lika dramatiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.