Varför dödligheten minskar så kraftigt, för personer med både diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar som behandlats med läkemedlet empagliflozin, ger studien inget svar på. Foto: TT

Ny diabetesmedicin minskar risken att dö

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie av läkemedlet empagliflozin har tagit diabetesforskarna med storm. Risken att dö minskade dramatiskt bland patienter med både diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar som behandlats med läkemedlet. – En milstolpsstudie, säger professor Lars Rydén om fyndet.

7.000 patienter från hela världen med typ 2-diabetes och dokumenterad hjärt- och kärlsjukdom ingår i studien och har följts upp under drygt tre år.

Hälften av patienterna fick förutom vanlig behandling också ett glukossänkande läkemedel med den verksamma substansen empagliflozin, medan den andra hälften fick placebobehandling.

Bland dem som fick den verksamma medicinen minskade risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom med 38 procent – en minskning Lars Rydén, medicinprofessor vid Karolinska institutet, anser är dramatisk.

– Det här är ett överraskande fynd, som kommer bli vad man kallar för en milstolpsstudie, ett paradigmskifte.

”En revolutionerande effekt”

Det är stora ord han använder efter att ha granskat resultaten i den nya studie som presenterades ikväll på den stora diabeteskonferens som just nu pågår i Stockholm.

– Detta är första gången man har kunnat visa att ett läkemedel som egentligen är tänkt som ett blodsockersänkande läkemedel också har effekt för hur det går för patienterna i framtiden. Patienterna överlever längre på detta läkemedel och det innebär att det verkligen är en revolutionerande effekt man fått fram, säger Lars Rydén, som forskat om diabetes i decennier.

Varför dödligheten minskar så kraftigt ger studien inget svar på.

– Det beror inte på att läkemedlet sänker blodsockret eller blodtrycket och det tycks inte ha någon större skyddseffekt mot nya hjärtinfarkter och ingen effekt alls på slaganfall. En sak som påverkas är insjuknandet i hjärtsvikt, säger Lars Rydén, som tror att det kan vara en viktig förklaring, men att mer forskning behövs innan det går att säga säkert om så är fallet.

Dör 12 år i förtid

En person i 60-årsåldern som lider av både typ 2-diabetes och hjärtsjukdom dör i dag i genomsnitt 12 år för tidigt. Därför är resultaten i den här studien oerhört viktiga, säger Lars Rydén.

Han bedömer att de biverkningar som konstaterats; bland annat urinvägsinfektion och blodtrycksfall, varit relativt få och dessutom inte vanligare i gruppen som fick läkemedlet i jämförelse med dem som fick placebobehandling.

Studien, som publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine, är sponsrad av de bolag som tillverkat läkemedlet, Boehringer Ingelheim och Eli Lilly, och som tack vare resultatet nu sitter på en framtida försäljningssuccé.

Lars Rydén menar att detta inte påverkat vare sig studien eller resultatet, som han anser har utförts av oberoende forskare, och dessutom kommer publiceras i en av världens tyngsta medicinska tidsskrifter.

– Vi som har sysslat med diabetesforskning och försökt hjälpa de här patienterna under många år ser dessa resultat som ett genombrott på två sätt. Dels står redan ett läkemedel som minskar risken för förtida död hos de aktuella patienterna till vårt förfogande. Och dels har vi ett uppslag till fortsatta studier, som ska kartlägga varför blev det på det här sättet. Och när vi vet det, ja då kan vi förhoppningsvis utveckla ännu bättre läkemedel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.