Bisfenol A är en av världens vanligaste plastkemikalier och finns bland annat i konserv- och plastburkar, på kassakvitton och i byggmaterial som lim och fogmassa.
Det finns farhågor om att bisfenol A kan vara skadligt för foster och människor, särskilt små barn. Ämnet förbjöds därför i nappflaskor av EU:s medlemsländer år 2011.
Efsa: Oron överdriven
En mycket stor mängd vetenskapliga studier har också presenterats de senaste åren som tyder på att plastkemikalien tycks öka risken för fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och även påverkar fortplantningsförmågan.
Nu har EU:s livsmedelsmyndighet Efsa gått igenom över 450 vetenskapliga studier om plastkemikaliens hälsorisker och kommit fram till att oron är överdriven. Människor och foster får i sig så pass små mängder av bisfenol A att kemikalien inte anses skada hälsan.
Visserligen bedömer myndigheten att det finns vetenskapligt stöd för att bisfenol A påverkar njuren, lever och bröstkörteln hos försöksdjur. Men i dagsläget är det inte troligt att kemikalien påverkar vare sig fortplantning, hjärt- och kärlsjukdomar eller orsakar cancer.
– Det är en väldigt omfattande och grundlig genomgång av det vetenskapliga läget som Efsa har gjort, säger Kettil Svensson, toxikolog och riskvärderare på Livsmedelsverket. Han ser ingen anledning för konsumenter att vara oroliga över att få i sig för stora mängder bisfenol A från till exempel konservburkar, men anser att det behövs mer forskning innan det går att uttala sig om ifall ämnet förbjöds i nappflaskor i onödan.
Vill ändå sänka gränsvärdet
Trots små hälsorisker rekommenderar Efsa ändå att gränsvärdet för vilka mängder bisfenol A som anses säkert att konsumera per dag sänks kraftigt, från 50 till 5 mikrogram per kilo kroppsvikt.
Det är ett gränsvärde med god marginal, enligt Livsmedelsverket. Enligt deras beräkningar skulle de grupper som riskerar att få i sig mest bisfenol A, både från mat och andra källor, som mest komma upp i 1,5 mikrogram per kilo kroppsvikt och dag.
Men frågan är om det är för tidigt att blåsa faran över för bisfenol A:s hälsorisker?
I USA pågår just nu en annan stor utvärdering av det vetenskapliga läget, vars resultat ännu inte presenteras. Efsa betonar därför att deras riskbedömning kan komma att ändras i framtiden.