Haven har blivit alltmer bullriga, enligt en sammanställning av flera studier. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ny forskning: Alltmer buller i haven hotar djurlivet

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit alltmer buller under vattenytan. Plötsliga och starka ljud skrämmer och skadar djur i havet och bullermattor leder till stress.

Ljuden i haven är väldigt annorlunda i dag jämfört med för 200 år sedan. En ny sammanställning av flera forskningsstudier publicerade i Science visar hur ljudlandskapet har förändrats. Det har blivit alltmer bullrigt under vattenytan. 

En typ av ljud kan kategoriseras som impulsiva ljud. De är plötsliga ljud med mycket hög energi som kan skada djur fysiskt eller skrämmer bort dem långa avstånd. Det kan handla om till exempel sprängningar.  

 – Djur kan faktiskt dö av att utsättas för höga ljud som till exempel undervattensexplosioner. Det kan även leda till att en del djur som valar till exempel skräms och simmar in i vikar där de strandar och dör, säger Mathias Andersson, forskare i marinbiologi vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. 

Bullermatta skapar stress 

En annan kategori av ljud är kontinuerligt buller från fiskebåtar, vindkraftverk och lågt flygande flygplan. Den typen av ljud kan skrämma bort djur från vissa platser, som till exempel runt vindkraftverk. 

 – Ljudet ligger där och maler hela tiden och skapar en bullermatta. De kanske inte skapar flyktreaktioner, men det skapar indirekta effekter som stress. Det kan också maskera för djuren viktig information. Djur använder nämligen hörsel till i stort allt i sitt dagliga liv, säger Mathias Andersson.  

Obalans i teknikutveckling

Det finns tekniker för att dämpa det impulsiva ljudet vid källan. Vid pålning av vindkraftverk ned i havsbotten så kan det skickas ut bubbelridåer för att dämpa det utstrålade ljudet. Men forskarna i studien pekar på att det finns en stor obalans i den tekniska utvecklingen. 

 – Man har utvecklat bra metoder mot pålning, men sprängningar finns det knappt någon teknik alls mot, säger Mathias Andersson.  

Buller i havsmiljö anses vara en förorening precis som övergödning och kemikalier, och enligt Mathias Andersson kan bullret vara den faktor som får bägaren att rinna över för djuren i ett redan känsligt ekosystem. 

– När man tittar på den kumulativa påverkan – ju fler belastningar man lägger på – på ett redan belastat ekosystem, så kan det ju gå illa.  

Studien pekar också på att det blivit tystare på vissa platser på jorden. En del ljud har försvunnit. Sång från valar har i hög grad försvunnit på grund av valfångst och ljud från isar som kalvar har minskat till följd av ökad issmältning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.