Foto: SVT

Ny forskning: Att förändra tarmfloran kan hjälpa cancerpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Cancerpatienter svarar bättre på immunterapibehandling efter en så kallad avföringstransplantation. Forskarna drar slutsatsen att bra tarmbakterier kan hjälpa immunförsvaret att angripa cancern.

Forskare har i kampen mot cancer kombinerat två uppmärksammade forskningsfält – immunterapi och transplantation av tarmbakterier. De presenterar sina resultat i en nypublicerad studie i Science.

– Det är två helt olika forskningsområden som möts och som visar på ett helt nytt sätt att behandla cancer, säger Hans-Gustaf Ljunggren, professor i infektionsmedicin vid Karolinska institutet.

Vissa svarar inte på behandlingen

Patienter med hudcancer behandlas i dag ofta med immunterapi – en behandling som går ut på att stimulera kroppens egna immunförsvar så att det angriper cancerceller. Men alla patienter svarar inte på den här behandlingen.

– Många patienter med cancer, inklusive med malignt melanom, svarar på immunterapi, men inte alla. Då vill man förstås komma åt de här patienterna, säger Hans-Gustaf Ljunggren.

Forskarna visar nu att dessa patienter kan bli hjälpta av så kallad fekal transplantation eller avföringstransplantation. Patienterna som inte svarade på immunterapi fick en transplantation av tarmbakterier från de patienter som hade svarat bra på behandlingen.

– Den bakterieflora som vi har i vår tarm reglerar eller påverkar många funktioner i kroppen inklusive vårt immunförsvar. Det här är helt nya insikter. Genom att byta ut tarmfloran så kan man modellera immunförsvaret, säger Hans-Gustaf Ljunggren.

Liten men lovande studie

Fas 2-studien som omfattade 15 patienter visade att sex patienter hade bromsat sjukdomsförloppet mer än ett år senare. Forskarnas slutsats är att bra tarmbakterier kan hjälpa immunförsvaret i kampen mot cancern.

– Jag tycker det här är en jättespännande ansats. Man får ju säga att de här resultaten är lovande. Studien indikerar att någonting händer och det man bör göra nu är att gå vidare i nya studier med större grupper av patienter, säger Hans-Gustaf Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.