Ny forskning: Det går att kommunicera med en person som drömmer

Uppdaterad
Publicerad

Svara på frågor och lösa mattetal samtidigt som man drömmer är möjligt, enligt en ny studie. 

När vi drömmer befinner sig vårt medvetande i en annan verklighet. Därför är det svårt att tro att det skulle kunna gå att kommunicera med en person som drömmer. Men en ny studie publicerad i Current Biology visar att det är möjligt. 

I studien ingick 36 personer som hade mer eller mindre erfarenhet av så kallade klardrömmar. Det är en typ av drömmande som innebär att personen är medveten om att hen drömmer och utspelar sig under REM-sömnen. 

– Man ville undersöka om det var möjligt att individen som sover kunde dra vissa slutsatser, tänka om man så vill kalla det, fast man sover, säger Jerker Hetta, professor i psykiatri och sömnforskare som har läst studien. 

Använde ögonrörelser för att svara

Man skulle kunna tro att personerna skulle vakna eller ha svårt att svara korrekt på frågor som ställdes under drömmen. Men forskarna upptäckte att personerna kunde lösa enkla mattetal som 8 minus 6. De kunde även följa instruktioner och svara på ja- och nejfrågor. 

Eftersom kroppen är mestadels paralyserad under REM-sömnen så svarade deltagarna genom att använda ögonrörelser eller ansiktsrörelser, något de hade tränat på innan. 

Vanligtvis när forskare ska studera drömmar utgår de från drömrapporter när personen har vaknat. Men dessa kan vara väldigt fragmenterade och det är också lätt att glömma bort drömmen helt och hållet. Därför kan det vara mer effektivt att kommunicera med personen under sömnen. 

– Just det att problemlösningen sker just nu och du får ett korrekt svar öppnar för att studera drömmarnas innehåll just när de utspelar sig och inte bara förlita sig på återberättelser när man har vaknat, säger Jerker Hetta.

Sömn viktig för hjärnan

Hjärnan är väldigt aktiv under sömnen, om än på ett annorlunda sätt än under vaket tillstånd, berättar Jerker Hetta. 

– Sömn befrämjar minnesinlagring och förbättrar associationsförmåga. Vi har gott om exempel med folk som lyckas bra med problemlösning efter sömnen. “När jag sovit och vaknat då vet jag vad jag ska göra med det ena och det andra.”, säger Jerker Hetta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.