Foto: ADAM IHSE / TT

Ny forskning: Reumatikermedicin minskar dödlighet hos inlagda covid-patienter

Uppdaterad
Publicerad

Medicin som används av reumatiker räddar livet på de allra sjukaste covid-patienterna, visar en ny studie. 

En del reumatiker behandlas med den anti-inflammatoriska medicinen tocilizumab. Tidigare, mindre studier har visat att den potentiellt kan vara effektiv för covid-patienter. Men nu kan en större studie som omfattar drygt 4000 covid-patienter i Storbritannien bekräfta de tidigare resultaten. Studien som är utförd av forskare från Oxford University visar att tocilizumab minskar risken att dö hos svårt sjuka covid-patienter inlagda på sjukhus.

Liv kan räddas

Hälften av patienterna fick tocilizumab och bland dem dog 596 personer (29 procent). I kontrollgruppen som inte fick medicinen dog 694 personer (33 procent). Det innebär att för varje 25 patienter behandlade med tocilizumab så kan ett extra liv räddas. 

Studien visar även att tocilizumab förkortar tiden som patienten måste ligga inne på sjukhus med över en vecka. Dessutom minskade risken att behöva använda respirator. 

Tocilizumab kombinerat med kortison minskade risk att dö med en tredjedel för patienter med syrgas och med hälften för dem i respirator, enligt forskarna.

“Viktigt i kampen mot covid”

I Sverige används tocilizumab hittills nästan enbart på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, berättar Jan Vesterbacka, forskare och överläkare vid infektionskliniken på samma sjukhus. Där har fler än 100 patienter behandlats med medicinen. 

– Jag tycker att det är mycket betydande data som nu publicerats. Det är otroligt viktigt att vi har ytterligare ett läkemedel som minskar dödligheten och förkortar tiden på sjukhus. Det är en viktig del i pusslet för att bekämpa covid, säger Jan Vesterbacka. 

Petter Brodin, immunologforskare vid Karolinska institutet tycker också att resultaten är positiva. 

– All heder och beundran åt England som ännu en gång visat framsteg i forskningen. 

Dyr medicin

Han pekar dock på att medicinen är dyr och att det finns risker med den. 

– Man måste välja noga vilka som ska få den. Den är väldigt potent och det finns risk för infektioner, säger Petter Brodin.  

Tocilizumab är en antikropp som blockerar signalsubstansen IL-6 som ger upphov till inflammation i kroppen. 

– Liksom med kortison och andra liknande preparat så dämpar medicinen det kraftiga inflammatoriska påslaget som covid ger i lungorna. Det tillför en ytterligare inflammationshämning till kortison, säger Jan Vesterbacka.

Studien har ännu inte blivit granskad av en vetenskaplig tidskrift.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer