Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ny forskning: Så liten del av darknet är fylld av kriminalitet

Uppdaterad
Publicerad

Nätverket Tor skyddar internetanvändares privatliv och hjälper människor att undvika censur. Men darknet har anklagats för att vara en plats där kriminella får fritt spelrum. Ny forskning omkullkastar nu den uppfattningen.

Världens största nätverk för anonyma användare kallas för Tor som ligger på darknet. Systemet hjälper användarna att skydda sina privata data och kringgå censur. Till exempel kan människorättsaktivister i förtryckarregimer använda den här dolda delen av internet för att få tillgång till och sprida information. 

Men det finns en baksida. Darknet kan skydda illegal verksamhet från att upptäckas såsom vapen- och drogbrott, samt barnpornografibrott. Det finns en uppfattning att den största delen av vad som sker på de mörka nätet är kriminalitet och att darknet därför måste stängas ned. 

De flesta är inte kriminella

Men i en nypublicerad studie i Pnas visar amerikanska forskare att endast 6,7 procent av alla användare globalt använder darknet i kriminellt syfte en genomsnittlig dag. 

– Mycket av det mediautrymmet som darknet har fått handlar om att Tor mest används för brottslig verksamhet. Men det som förvånade oss var att de allra flesta som använder Tor gör det för att surfa på innehåll som anses vara okej och inte för att ägna sig åt olaglig verksamhet, säger Eric Jardine, forskare i statsvetenskap vid Virginia Tech och expert i cybersäkerhet på darknet. 

Fler kriminella i demokratier

Forskarna gjorde ytterligare en intressant upptäckt. Spridningen av brottslighet var inte utspritt jämt över världen. I demokratiska länder bestod darknet av mer kriminalitet än i diktaturer. Ungefär 7,8 procent av användarna i fria länder använde darknet för olagliga syften. I förtryckarregimer var det endast 4,8 procent av användarna som använde darknet för brottslighet.  

– I demokratiska länder som Sverige och resten av Europa med starkt skydd av mänskliga rättigheter bidrar Tor till mer skada än i länder som har en förtryckande regim, säger Eric Jardine. 

Han berättar att teknologin kan ha fördelar i förtryckarregimer där yttrandefrihet är under hot och att försöka stänga ned nätverket skulle drabba användarna negativt i dessa länder. 

–  Att stänga nätverket, vilket är tekniskt omöjligt, skulle inte vara ett fördelaktigt alternativ. Däremot vore det heller inte en bra idé att låta nätverket vara fritt utan brottsbekämpande arbete. En medelväg behövs, avslutar Eric Jardine. 

Det här är darknet:

Darknet är en term som används för att beskriva krypterade nätverk på internet, där information skickas och tas emot utan att den eller användarna kan spåras.

Darknet är i sin tur en del av deep web, den enorma och växande delen av internet som inte hittas av sökmotorer, oftast på grund av att informationen ligger i databaser som inte indexeras. Det kan till exempel handla om register hos myndigheter.

Källa: Polisen, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.