Tuggummin kan göra nytta. Det visar en studie från Malawi då antalet för tidigt födda barn minskade när de gravida kvinnorna tuggade xylitol-tuggummin under graviditeten. Foto: Unicef

Ny forskning: Tuggummin minskar risken för tidig förlossning

Uppdaterad
Publicerad

En stor studie från Malawi visar att daglig användning av xylitol-tuggummin under graviditeten kan förebygga en för tidig födsel.

– Det här är första gången man med små medel kan göra något åt problemet, säger professorn Stefan Swartling Peterson.

I Malawi blev gravida kvinnor erbjudna gratis xylitol-tuggummin och uppmanade att tugga tio minuter om dagen under hela sin graviditet. Resultatet visar att tuggummi-tuggandet minskade antalet för tidiga förlossningar med 25 procent.

– Det är fantastiska siffror och en jätteinsats, säger Stefan Swartling Peterson, professor i global hälsa vid Karolinska Institutet och hälsorådgivare på Unicef.

Många deltagande kvinnor

Undersökningen utfördes på 10 000 gravida kvinnor i Malawi under tio års tid. Studien genomfördes av forskare från organisationen Society for Maternal-Fetal Medicine (SMFM) i USA och resultaten presenterades på en konferens om graviditet och mödravård som arrangerades av SMFM den 3 februari.

Tandvård gav inget resultat

Tidigare forskning har visat att en bristande munhälsa kan kopplas till för tidig förlossning hos gravida.

– Tandköttsinflammation är en riskfaktor för tidigt födda barn. Har man en inflammation på gång i kroppen påverkar det graviditeten och förlossningen, säger Stefan Swartling Peterson.

I ett försök att förbättra munhälsan hos gravida och på så sätt minska tidiga födslar har forskare tidigare provat att erbjuda gravida kvinnor tandvård för att ta bort plack och tandsten. Men metoden gav inget tydligt resultat. Varför tuggummin skulle fungera bättre än tandvård är ännu inte helt säkert. Däremot är det sedan tidigare känt hos forskare att xylitol-tuggummin förebygger karies. I den nya studien visade sig tuggandet även leda till en betydelsefull minskning av tandköttsinflammation.

Globalt problem

För tidigt födda barn är ett problem världen över. Barn som föds för tidigt är ofta underviktiga och löper större risk att drabbas av allvarliga hälsoproblem.

– För tidig födsel leder i många länder till stor belastning på sjukvården men också till stor dödlighet hos barn. Att hitta sätt att reducera andelen barn som föds för tidigt är väldigt viktigt, säger Stefan Swartling Peterson.

Om tuggummi-metoden även kan ge liknande resultat i länder med mer utvecklad tand- och förlossningsvård och där problemet med för tidiga förlossningar inte är lika stort måste fastställas av vidare forskning, menar Stefan Swartling Peterson. Men det nya forskningsresultatet är ett steg på vägen mot en lösning på problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.